Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята за синьото камъче

Снимка: Деян Герговски

Когато градежът на Паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен напредва, в една от статиите си преди 40 години, вестник „Шуменска заря“ пише, че за строителството му са използвани бетон и арматура колкото за цял жилищен квартал.

Емблематичният и грандиозен не само за шуменци Мемориал пази в себе и един малък, но много красив сюжет. История, станала популярна в последните години като историята за синьото камъче. Участници в нея са художникът Иво Генчовски и новороденият му син Кирил, който се появява на бял свят на 22 август 1981 г и е почти връстник на Паметника. Преди 40 десетилетия творецът е част от екипа, който изработва мозаечните пана с образите на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Първоначално панелите са правени в салона на софийското читалище „Христо Ботев“ с позитивно редене на мозайката 1:1. След това работата е довършвана в строително-монтажния комбинат в Шумен, разказва Иво Генчовски.

Още от спомените на художника можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградите на РБ

Паметникът промени града

Локацията на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен също е едно от големите постижения на обекта, казва архитект Валери Колев, който проектира Посетителския център към него. Благодарение на паметника и стъпалата, които водят нагоре, гората и платото "слизат" в града, обяснява още специалистът. Мемориалът доминира не само..

публикувано на 10.01.22 в 08:46
Паметник

Първата рожба

Скулпторът проф. Иван Славов достойно се нарежда сред имената на останалите автори на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен. Той е най-младата част от екипа на академик Крум Дамянов, който преди 43 години печели конкурса за изграждането на Паметника на Шуменското плато. Комплексът се намира на 6 километра от града, съставен..

публикувано на 18.11.21 в 08:30

Най-младият инженер

Инж. Михаил Михайлов е само на 28 години, когато се включва в екипа по изграждането на Паметника „Създатели на българската държава“. Това се случва през септември 1979 г. на Шуменското плато на мястото, където ще бъде построена една от емблемите на празненствата за 1300-та годишнина от основаването на българската държава. Локацията е изключително..

публикувано на 08.11.21 в 15:41

Паметник за хиляда години

Красимир Суролейски е майсторът, изработил челюстта и една от лапите на лъва върху Паметника „Създаване на българската държава“ в Шумен. Само челюстта е тежала 16,5 тона, направена от камък, който в началото е бил 52 тона. 26-годишният тогава каменоделец е част от бригадата на Минчо Димитров в Комбината за монументална пластика в Илиенци. Именно тя е..

публикувано на 08.11.21 в 15:21
Паметник

2 300 000 посетители

С разпореждане от 14 март 1977 г. бюрото на Министерския съвет в тогавашната Народна република България взема решение да бъде изграден паметник, посветен на предстоящата 1300-та годишнина от създаването на българската държава. Първоначално идеята е била да бъдат направени три монумента - в Плиска, Мадара и Преслав, но тя отпада и през май 1978-ма е..

публикувано на 08.11.21 в 15:00

Дясната ръка на Крум Дамянов

Паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен е завършен едва за 22 месеца, а откриването му е на 28 ноември 1981 г. Този архитектурно-скулптурен ансамбъл с мозайка-триптих тогава е огледан от членовете на Политбюро и специалисти от града. Налага се мнението, че са необходими допълнителни и довършителни работи по скулптурите и лъва. В..

публикувано на 04.11.21 в 16:25

Човекът - паметник

Не без основание шуменци с гордост заявяват, че оттука започва България и заради първите две наши столици, и заради скалния релеф на Мадарския конник. Това е причината с разпореждане от март 1977-ма на Министерския съвет да се вземе   решение за изграждането на паметник, посветен на предстоящата 1300-та годишнина от създаването на българската..

публикувано на 04.11.21 в 15:44