Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите решават за тестовете

Снимка: архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-късно до 12 часа на 8 ноември родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката (МОН) подготви образец на декларация, който е предоставен на Регионалните управления на образованието (РУО) и чрез тях - на директорите, съобщиха от МОН.

В декларацията са посочени конкретните два вида тестове със слюнка, които са избрани от Министерството на здравеопазването чрез обществена поръчка и ще бъдат прилагани в училище. На всяко училище ще бъде предоставен само единият от двата вида тестове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице или преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК, които разполагат със „зелен сертификат“.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево във вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток, по Черноморието - от източна четвърт.  Максималните температури ще са между 21° и 26°, по крайбрежието от 17° до 22°. За Шумен максималната температура ще бъде около 23°. 

публикувано на 21.05.24 в 05:47

80 милиона за университетите

Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет.  Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, вече са приети от Министерския съвет.  Още в петък 39 млн. лв. са наредени по..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

Здравни вноски за зрелостници

До 25 август абитуриентите, които не са започнали работа, трябва да декларират и платят сами здравните си вноски за юли. За това напомнят от Националната агенция за приходите.  За целта е необходимо младите хора да подадат в НАП декларация - образец 7 и да направят първата си здравна вноска, която е 37 лева и 32 ст.  месечно. За просрочените здравни..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

Втора матура за зрелостниците

Втората задължителна матура ще се проведе днес. Близо 25 000 зрелостници от страната се очаква да решават тест по профилиращ предмет, а около 21 000 ще се явят на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Най-много дванадесетокласници, близо 13 000, са избрали да се явят на матура по английски език. "Вторият задължителен..

публикувано на 20.05.24 в 06:54

Висшите училища протестират

44 висши учебни заведения у нас днес няма да отворят врати в знак на протест, въпреки че правителството обеща да отпусне на три транша около 92 милиона лева за увеличение на заплатите в сектора.  Няма да бъдат отменяни насрочените за днес изпити, уточниха от Съвета на ректорите. В позиция на висшите училища се казва, че протестът не е единствено за..

публикувано на 20.05.24 в 06:38

Облачен понеделник

Днес ще има променлива облачност, почти без валежи. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максималните температури в първия работен ден от седмицата ще са между 19 и 24 градуса. За района на Шумен - 21 градуса. Атмосферното налягане в Шумен е 990 хПа – по-високо от средното за месеца, следобед слабо ще се колебае...

публикувано на 20.05.24 в 05:51

Планово без ток на 20 май

Разград На  20.05.2024 от 10:30 ч. до 14:30 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Сеслав, с. Черешово, с. Юпер, с. Звънарци, с. Божурово, с. Горичево, част от кв. Дряново- Кубрат, ДЗС -Кубрат, базови станци на мобилните оператори и ПС на ВиК Дунав Разград оператори. В периода  20.05.2024 - 21.05.2024 от 09:00 ч...

публикувано на 20.05.24 в 05:47