Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След лавината от оставки

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

След парламентарните избори в неделя оставки подадоха лидери на "Демократична България" и БСП, а Изпълнителният комитет на ВМРО също се оттегли. Това се случи, след като стана ясно, че победител в изборите е политическа партия "Продължаваме промяната", втора е коалицията "ГЕРБ-СДС", на трето място е ДПС. БСП е четвърта, а партия „Има такъв народ“ зае петото място. На шеста позиция е "Демократична България", а най-малката парламентарна сила ще бъде „Възраждане“.

Каква политическата реалност се очертава, коментира политологът проф. Евгений Дайнов за Радио Шумен.

„Доста партии се представиха под очакваното на изборите. Интересно е, че няма оставка на Слави Трифонов. Партията му има една трета от гласовете, които имаше през лятото", заяви той.

Според проф. Дайнов, натискът от страна на обществото е толкова голям, че не би трябвало да има политик, който да тръгне срещу съставяне на правителство. Ако се действа политически, правителство ще има, подчерта той.

С проф. Евгений Дайнов разговаря Антоний Димов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Звездните деца на Шумен

Деца от вокална школа „Белканто“ с вокален педагог Ива Георгиева бяха избрани от певицата Теди Кацарова след конкурс в Шумен да участват в концерти из страната от турнето "Обич и песен", организирано от Евгени Боянов. Ива Георгиева е преподавател по пеене и основател на школа „Белканто“. Нейните ученици Николай Зотев и Есен Ахмед участват в много..

публикувано на 25.07.24 в 08:55

Увеличават данъци в Търговище

Увеличение на налозите за автомобилите и на недвижимите имоти предвижда община Търговище. Измененията са в Наредбата за определяне размера на местните данъци. Общинският законодателен текст е предложен за обществено обсъждане до 15 август. Новите текстове касаят изменение на данъка върху превозните средства и този върху недвижимите имоти от 2025 г...

публикувано на 25.07.24 в 08:47

Младеж от Дулово в ЦЕРН

Мечтите се сбъдват. Така започна разговорът ни със 17-годишния Светлозар Драгнев от Дулово.  След над 9 месеца очакване, той успя да посети неговото мечтано място. Това е ЦЕРН - Европейската организация за ядрени изследвания в Женева, Швейцария.  ,,Искрицата в мен, любовта към физиката на елементарните частици, ентусиазмът и борбеността ми,..

публикувано на 25.07.24 в 08:37

Лято в Третото

Летни занимания за деца предлага екипът на шуменското Трето основно училище „Димитър Благоев“. Дейностите ще продължат през цялото лято.  Те са организирани от учителите, които са дежурни в училището през лятната ваканция. Целта е учениците да се научат да прилагат придобитите знания и умения в житейски ситуации.  Всяка седмица се провеждат..

публикувано на 25.07.24 в 08:27

Победите на Огнян

Пет медала спечели шуменецът с присадено сърце Огнян Ганчев на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон. Ден след среброто в турнира по бадминтон, той завоюва два златни и два сребърни медала в плуването.  В плувния турнир страната ни завоюва още четири титли благодарение на Георги Пеев от Хасково, който е единственият у нас с два трансплантирани..

публикувано на 24.07.24 в 14:06

В Златна нива над 40% застраховани

Високите температури, сушата и човешкото невнимание, които са в основата на пожарите през последните дни, не подминаха и област Шумен. Повече от 140 пожара са станали в региона от началото на месеца. Засегнато беше и село Златна нива. Късно една вечер в селото лумнаха отпадъци в селски двор, но благодарение на бърза реакция на огнеборците от Нови..

публикувано на 24.07.24 в 13:18

Опасно кръстовище на прицел

След последната катастрофа с жертва жители на Попово събират подписка с искане т. нар. Медовинско кръстовище да бъде обезопасено. Това е мястото, където се пресичат два републикански пътя, а трафикът е изключително натоварен.  Невралгичната точка през последните 12 години е причинила не малко инциденти, а сега поповчани искат поставянето на скоростна..

публикувано на 24.07.24 в 09:04