Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За честта на едно читалище

С подписка до общинската администрация населението на антоновското село Изворово настоява да се вземат спешни мерки, за да не падне покривът на читалището след поредните дъждове. Над 10 хиляди тома съхранява читалищната библиотека, но както знаем, читалището на село се ползва не само за културни и просветни дейности, но и за избори, за срещи с граждани по важни теми и т.н. Ромското население на Изворово, което е преобладаващо в населеното място, го ползва и като сватбена зала, след като общината позволила.

През 2007 година покривът на читалището е основно ремонтиран, но качеството е такова, че няколко години по-късно протича, така е и досега, разказва секретарят на Народно читалище „Отец Паисий 1929“ Марияна Велинова. Твърди, че заедно с кмета от години поставят проблема и нищо. Чуйте в какво състояние е днес читалището и защо хората са спрели да влизат в сградата.

Разговаряхме и с други хора от Изворово - дългогодишни учители, общественици, представители на настоятелството. Оказва се, че състоянието на читалището е един от редицата проблеми, с които се срещат всеки ден, заедно с безводието, стария ВиК водопровод, чистотата и грижата за гробищния парк. И за тях са писали до общината. В основата на неглижирането на проблемите им изтъкват политически различия между местната и общинската власт – кметът на селото е от ГЕРБ, общинската власт - от ДПС.

На ясно формулираните и конкретно зададени въпроси до общинската администрация в Антоново получихме следния отговор (пълния текст е без съкращения): "Инспекция на читалищната конструкция е направена и е видно, че се нуждае от ремонт. Мерки по ремонт на покрива в момента не могат да се вземат, защото към момента нямаме финансова възможност". Попитахме още  дават ли си сметка, че рухването на читалищния покрив ще изисква многократно повече средства от джоба на данъкоплатците, но от лаконичния отговор следва да разбираме, че и за това си дават сметка, въпросът е докога. 

Продължаваме да следим темата.


ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Гергана Велинова

Ходят ли шуменци на зъболекар?

В последния месец на годината здравноосигурените възрастни и децата до 18 години имат броени работни дни да се възползват от преглед и манипулации при зъболекар според договора на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ с НЗОК. При здравоосигурените над 18 години процедурите, включени в пакета по здравна каса, са три. Касата покрива и направата на зъбна..

публикувано на 01.12.21 в 13:11
Стефан Командарев

Филм за достойнството на родителите ни

Административни причини забавиха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Основните сцени от лентата ще бъдат правени в Шумен от средата на януари, а не както беше планирано от този ноември. Историята, която се разказва във филма, е за телефонните измами, чиито жертви най-често са възрастните хора. Главната..

публикувано на 01.12.21 в 12:59

Какво знаем за Омикрон?

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие. Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали настоящите ваксини могат да ни опазят от него? За кого е подходяща бустерната доза? Безопасни ли..

публикувано на 30.11.21 в 15:26

Да върнем детството на децата, преживели насилие

Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. И този ден е точно днес – т.нар. Щедър вторник. Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята за Щедрия вторник се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по..

публикувано на 30.11.21 в 11:26

Нов модел на преговори

В събота приключиха преговорите между екипите на 4 партии, които обсъждаха различни политики с цел изграждане на управленска коалиция. Те се излъчваха онлайн. Общо по 18 теми дискутираха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократични България". „В началото на преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, „Има такъв..

публикувано на 29.11.21 в 11:45
Русенски университет

Магнит за таланти

Привличането и задържането на талантливи младежи в градовете и регионите е една от целите на международен проект „Магнит за таланти“, по който партньор е и Русенският университет. Финансирането е от Европейския съюз , а сред целите е решаването на една от най-предизвикателните задачи пред местните власти – създаването на иновативни политики,..

публикувано на 29.11.21 в 08:45

Мис България в Радио Шумен

Шуменка е притежателка на короната на най-красивата неомъжена жена у нас. 17-годишната Сара Младенова заслужи титлата в конкуренция с 15 момичета и е „Мис България 2021“.   Единадесетокласничката от СУ “Йоан Екзарх“ учи в паралелка с профил „Испански език“, но признава, че по-голямата й стихия е спортът. Сара е състезател по фехтовка в..

публикувано на 26.11.21 в 12:52
Подкасти от БНР