Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново без коледни партита

Снимка: Ани Петрова

Поне половината от заведенията в Шумен не работят, въпреки че могат да посрещат клиенти със зелен сертификат. Нещо повече, сега сме в период, когато се готвеха фирмени партита и посрещане на Нова година.

Хора с дългогодишен опит в бранша, включително сервитьори, бармани и готвачи, признават, че са потърсили работа в производството, където има сигурност и дейността не спира. В противен случай не могат да посрещат разходите на семействата си.

Само преди дни излезе нова мярка с бюджет в размер на 30 млн. лева за предприятия в сектора на туризма, спорта и развлекателните дейности. Възползват ли се ресторантьорите и хотелиерите от мерките в подкрепа за бизнеса? Кои са полезни и има ли условия, които  ги спъват? Христина Димитрова разговаря с Божидар Русев от Шумен, чийто комплекс съчетава хотел и ресторант, за да разберем подготвят ли се за предстоящите празници.

Проверка на Радио Шумен установи, че дори тези заведения, които предлагат възможност за посрещане на Нова година и фирмени тържества, не се ангажират с цени, а само с примерно меню. Това показва, че браншът работи в условия на несигурност, а клиентите нямат яснота за предстоящите дни и не правят планове.ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Гергана Велинова

Ходят ли шуменци на зъболекар?

В последния месец на годината здравноосигурените възрастни и децата до 18 години имат броени работни дни да се възползват от преглед и манипулации при зъболекар според договора на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ с НЗОК. При здравоосигурените над 18 години процедурите, включени в пакета по здравна каса, са три. Касата покрива и направата на зъбна..

публикувано на 01.12.21 в 13:11
Стефан Командарев

Филм за достойнството на родителите ни

Административни причини забавиха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Основните сцени от лентата ще бъдат правени в Шумен от средата на януари, а не както беше планирано от този ноември. Историята, която се разказва във филма, е за телефонните измами, чиито жертви най-често са възрастните хора. Главната..

публикувано на 01.12.21 в 12:59

Какво знаем за Омикрон?

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие. Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали настоящите ваксини могат да ни опазят от него? За кого е подходяща бустерната доза? Безопасни ли..

публикувано на 30.11.21 в 15:26

Да върнем детството на децата, преживели насилие

Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. И този ден е точно днес – т.нар. Щедър вторник. Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята за Щедрия вторник се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по..

публикувано на 30.11.21 в 11:26

Нов модел на преговори

В събота приключиха преговорите между екипите на 4 партии, които обсъждаха различни политики с цел изграждане на управленска коалиция. Те се излъчваха онлайн. Общо по 18 теми дискутираха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократични България". „В началото на преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, „Има такъв..

публикувано на 29.11.21 в 11:45
Русенски университет

Магнит за таланти

Привличането и задържането на талантливи младежи в градовете и регионите е една от целите на международен проект „Магнит за таланти“, по който партньор е и Русенският университет. Финансирането е от Европейския съюз , а сред целите е решаването на една от най-предизвикателните задачи пред местните власти – създаването на иновативни политики,..

публикувано на 29.11.21 в 08:45

Мис България в Радио Шумен

Шуменка е притежателка на короната на най-красивата неомъжена жена у нас. 17-годишната Сара Младенова заслужи титлата в конкуренция с 15 момичета и е „Мис България 2021“.   Единадесетокласничката от СУ “Йоан Екзарх“ учи в паралелка с профил „Испански език“, но признава, че по-голямата й стихия е спортът. Сара е състезател по фехтовка в..

публикувано на 26.11.21 в 12:52
Подкасти от БНР