Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа за чиста храна и чиста планета

Снимка: Една БГ

Бъдещето на производството на храни е спешен въпрос. Представете си, че екосистемите ни се влошат до такава степен, че жизнено важни култури вече не растат. Как ще се изхранваме тогава? Този въпрос повдигна нидерландската министърка на земеделието, природата и качеството на храните Карола Схаутен, гостувайки на Международния изследователски институт по хранителна политика още миналата година.

Може би до преди няколко години не беше известно сред широката общественост, че отглеждането на животни и растителни култури също слага своя въглероден отпечатък върху Земята. Затова в страна като Нидерландия са стигнали до извода, че трябва да се разработи устойчива форма на производство на храни на планетата ни, където в момента качеството на почвите се изчерпва, биоразнообразието бързо намалява, расте и липсата на чиста питейна вода.

Нидерландия изглежда готова да поеме това предизвикателство: страната е 237 пъти по-малка от САЩ с население от 17 милиона. Това е една от най-гъсто населените страни в света, но същевременно втора по износ на земеделска продукция.

България отдавна не е сред водещите страни по износ на земеделска продукция и храни. Може ли обаче новата стратегия на ЕС „От фермата до трапезата“ за здравословна и устойчива храна да даде рестарт на животновъдството и земеделието в страната ни. Ивайло Пенев има малка кравеферма край Попово и от повече от 10 години се бори с проблемите. Още по темата чуйте в рубриката „Рестартирай Европа: по-силна - за теб“, подготвена от Радослав Генчев.ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Гергана Велинова

Ходят ли шуменци на зъболекар?

В последния месец на годината здравноосигурените възрастни и децата до 18 години имат броени работни дни да се възползват от преглед и манипулации при зъболекар според договора на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ с НЗОК. При здравоосигурените над 18 години процедурите, включени в пакета по здравна каса, са три. Касата покрива и направата на зъбна..

публикувано на 01.12.21 в 13:11
Стефан Командарев

Филм за достойнството на родителите ни

Административни причини забавиха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Основните сцени от лентата ще бъдат правени в Шумен от средата на януари, а не както беше планирано от този ноември. Историята, която се разказва във филма, е за телефонните измами, чиито жертви най-често са възрастните хора. Главната..

публикувано на 01.12.21 в 12:59

Какво знаем за Омикрон?

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие. Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали настоящите ваксини могат да ни опазят от него? За кого е подходяща бустерната доза? Безопасни ли..

публикувано на 30.11.21 в 15:26

Да върнем детството на децата, преживели насилие

Има ден в годината, в който всички си разменяме подаръци. Има ден, в който си даваме взаимно прошка. Има ден, в който просто даряваме. И този ден е точно днес – т.нар. Щедър вторник. Това е денят, в който даряваме и празнуваме щедростта. Идеята за Щедрия вторник се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по..

публикувано на 30.11.21 в 11:26

Нов модел на преговори

В събота приключиха преговорите между екипите на 4 партии, които обсъждаха различни политики с цел изграждане на управленска коалиция. Те се излъчваха онлайн. Общо по 18 теми дискутираха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократични България". „В началото на преговорите между "Продължаваме промяната", БСП, „Има такъв..

публикувано на 29.11.21 в 11:45
Русенски университет

Магнит за таланти

Привличането и задържането на талантливи младежи в градовете и регионите е една от целите на международен проект „Магнит за таланти“, по който партньор е и Русенският университет. Финансирането е от Европейския съюз , а сред целите е решаването на една от най-предизвикателните задачи пред местните власти – създаването на иновативни политики,..

публикувано на 29.11.21 в 08:45

Мис България в Радио Шумен

Шуменка е притежателка на короната на най-красивата неомъжена жена у нас. 17-годишната Сара Младенова заслужи титлата в конкуренция с 15 момичета и е „Мис България 2021“.   Единадесетокласничката от СУ “Йоан Екзарх“ учи в паралелка с профил „Испански език“, но признава, че по-голямата й стихия е спортът. Сара е състезател по фехтовка в..

публикувано на 26.11.21 в 12:52
Подкасти от БНР