Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Човешка грешка е водещата версия

Снимка: БГНЕС

Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на автомагистрала „Струма“. Това заяви на брифинг заместник главният прокурор Борислав Сарафов. Съобщено бе и че жертвите са 44, а не 45.

Версията за терористичен акт е изключена.

Според оцелял от катастрофата на магистрала „Струма“, спасените са 8, а не 7. Това е разказал пред разследващите един от настанените в „Пирогов“ пострадали, който е помогнал на останалите оцелели да излязат от горящия автобус.

Оцелелият млад мъж е разказал това първо на лична среща с говорителя на главния прокурор Сийка Милева в „Пирогов“, след което е повторил разказа си пред разследващите.

В болницата обаче има 7 настанени и затова тепърва ще се установява има ли осми оцелял, каквато информация имат и в македонски медии.

Освен младежа, показания е дал и още един от ранените. Те дават еднопосочни показания, предстои да бъдат разпитани и другите.

По време на пресконференцията възникна още едно несъответствие – не 45, а 44 са жертвите на катастрофата – толкова са намерените обгорели тела и тепърва ще се проверява дали е имало някакво прекачване или слизане на пътуващи. Ще се сравняват списъците с останалите три автобуса, които също са пътували по този маршрут.

Основната версия, по която работят следователи и прокурори. Дотук е ясно, че водачът се е отклонил по пътя вдясно, нанизал се е на мантинелата, това е станало причина за искрите и след това последвалия пожар. Мантинелата е затворила и задната врата, което попречило на хората да излязат.

Освен човешка грешка разследващите проверяват и дали причина за фаталния инцидент не е пътят. По думите на Борислав Сарафов „на островното пространство на пътя не му е било там мястото“.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка на пътя, маркировката, мантинелите.

„Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от нея ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ще потърси наказателна отговорност на виновните длъжностни лица“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

710 лв. минимална заплата догодина

Минималната заплата догодина да е 710 лева, да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid подкрепящи мерки да се запазят през първите 6 месеца на годината. Това предлага служебното правителство в проекта за бюджет 2022 г., който ще бъде приет от министрите на Стефан Янев на 17 декември. Това обяви служебният финансов министър..

публикувано на 01.12.21 в 14:31

Отново на училище

От днес децата от 5 до 12 клас могат да се върнат в клас след представяне на зелен сертификат или с щадящ тест за Covid-19. Това е записано в заповедта на здравното министерство, която влезе в сила от днес. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население. Учениците в дуална форма на обучение ще могат да..

публикувано на 01.12.21 в 11:31

Топъл обяд в училище

Кампанията „Топъл обяд в училище“ започва днес в цялата страна. В Североизточна България храна ще получават деца и младежи от социално слаби семейства в областите Разград, Търговище и Русе. За учениците, които са на дистанционно обучение, са предвидени хранителни пакети. В Силистра инициативата стартира още в средата на ноември, а в Шуменско за..

публикувано на 01.12.21 в 08:37

Новото правителство по схемата 8-4-3-2

Продължават преговорите за  съставяне на правителство с мандата на партията "Продължаваме промяната". Днес формациите трябва да представят своите бележки по постигнатите договорености в секторите "Туризъм" и "Електронно управление". До края на седмицата трябва да е готово коалиционното споразумение с подробно разписани управленски приоритети...

публикувано на 30.11.21 в 13:43

Пътната обстановка нормална

Нормална е пътната обстановка в Североизточна България към момента. Пътните настилки по републиканските пътища са мокри, но проходими при зимни условия. На места в Търговищко има около 2-3 см снежна покривка. В северната част на област Шумен, в района на Каолиново и Венец, е имало навявания преди обед. В момента ситуацията е спокойна,..

публикувано на 30.11.21 в 13:00

PCR тест и за ваксинираните българи

От днес Великобритания въвежда допълнителни мерки заради появата на новия вариант на коронавируса "Омикрон", съобщават от външното ни министерство. По информация на посолството ни в Лондон, от 04.00 часа тази сутрин, всеки напълно ваксиниран гражданин, който влиза на територията на Великобритания от страна извън червения списък, каквато към..

публикувано на 30.11.21 в 08:45

Почитаме Андрей Първозвани

На 30 ноември почитаме свети апостол Андрей Първозвани. Андрей един от дванадесетте апостоли, разпънат на кръст в гръцкия град Петра. В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл. Той се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце...

публикувано на 30.11.21 в 08:16
Подкасти от БНР