Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подкрепа за новородени

Снимка: архив

Родители могат да кандидатстват за получаване на еднократна парична помощ в размер на 150 лева за новородено или осиновено второ дете и 400 лева при раждане на близнаци. Право на нея имат хора с постоянен и настоящ адрес на територията на община Русе, като единият родител следва да е с постоянен адрес не по-малко от една година към момента на раждане на детето.

Второто условие е да са навършили 18-годишна възраст към момента на раждане на детето. И двамата родители или осиновители трябва да имат непрекъснати здравноосигурителни права към момента на подаване на искането.

Желаещите да се възползват от еднократната помощ трябва да подадат заявление-декларация по образец.

До момента финансово са подпомогнати 165 семейства с новородено второ дете и 14 семейства за раждане на близнаци. Общата отпусната сума е в размер на над 30 300 лв.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10 пострадали на пътя

10 души са пострадали при инцидент на пътя Русе-Кубрат, един от тях е с тежка травма. Микробус с работници се е обърнал на разклона за село Семерджиево. Катастрофата блокира движението по пътя в участъка Червена вода - Ново село. От пътната полиция съобщават, че автомобилите могат да използват обходен маршрут през Семерджиево - Ново..

публикувано на 22.01.22 в 09:13

Постоянен арест заради зверско убийство

Двамата обвиняеми за убийството на Еранухи Пехливалян остават за постоянно в ареста. Това реши Окръжният съд в Русе. Адвокатите заявиха, че няма да обжалват мярката за неотлонение.  Собственичката на аптеки и съпруга на  председателя на групата от общински съветници от ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян беше отвлечена на 11 януари, а след това ограбена и..

публикувано на 20.01.22 в 16:37

Кампания срещу насилието над медици

Подкрепа за обществената кампания срещу насилието над медици заявиха от областната администрация в Русе. Тя е под надслов „Искам да ме лекуват спокойни специалисти. Стоп на насилието срещу медици.“ и е породена от случаите на агресия срещу лекари от последната седмица в региона. Апелът се разпространява предимно в социалните..

публикувано на 19.01.22 в 14:59

Омикрон в Североизтока

Русенска област е единственият регион до момента в обхвата на Радио Шумен, в който има потвърдени случаи на щама "Омикрон" на COVID-19. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. До момента в областта на установени  28 случая. В страната случаите на  „Омикрон“ са 227 или 43,5% от изследваните 522 проби...

публикувано на 19.01.22 в 14:00
Русенски университет

Прием с изпит

Прием в 50 специалности обявява Русенският университет за академичната 2022/2023 година. Обучение се предлага в 23 професионални направления в 7 области на висшето образование. Приемните кандидатстудентски изпити ще бъдат в две сесии. Предварителната ще се проведе на 22 януари, 5 и 19 февруари, 5 и 19 март, 2,16 и 30 април. Редовната сесия..

публикувано на 19.01.22 в 10:37

Разследват убийството на съпругата на лидера на ГЕРБ в Русе

Полицията в Русе разследва тежко престъпление за убийство, грабеж и отвличане. Жертвата е съпругата на общинския координатор на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, която е управител на верига от аптеки. Разследването по случая е започнало на 14 януари, когато общинският координатор на ГЕРБ и собственик на верига от аптеки Бедрос Пехливанян е подал..

публикувано на 18.01.22 в 19:31

Нинова на визита в Русе

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с кмета на община Русе Пенчо Милков. Това съобщиха от Министерството на икономиката. По време на дискусията е поставен акцент върху социално-икономическата обстановка в дунавския град – работни места, заетост, потенциал за развитие на региона, развитие на..

публикувано на 18.01.22 в 16:03
Подкасти от БНР