Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Матура по музика

Снимка: Архив

Учениците от профилираните паралелки ще избират като втора матура предмет от профилираната си подготовка. Това означава, че в края на тази учебна година за първи път ще се проведат и зрелостни изпити по музика и изобразително изкуство. Четирима зрелостници от шуменското Средно училище „Сава Доброплодни“ вече са решили, че ще се явят на матура по музика. Какво ще включва изпита, коментира главният учител по музика Цветанка Александрова:

"Матурата е писмена и е изключително върху модулите "Музикална култура" и "Теория на музиката". Ще има строеж на интервали, акорди, тризвучия, обръщения. Всички задачи, които са свързани със слушане на музика, ще бъдат за определяне на музикална форма и музикални средства, разпознаване на епоха, демонстриране на познания в областта на теорията на музиката и музикалната култура", посочи тя.

Явяването на зрелостен изпит по музика не ангажира учениците да продължат образованието си с музика, но оценката ще важи като вход във висши музикални училища, каза още Цветанка Александрова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят част от контейнерите за текстил

До 21 януари ще бъдат сменени пет от контейнерите за събиране на ненужни дрехи и обувки заради смяна на фирмата, която ги обслужва. Това информират от община Шумен. Съдовете са в бял и зелен цвят и на тях има надпис „Дрехи и обувки“. Те ще бъдат разположени на същите места като старите. От общинската администрация напомнят, че дрехите и обувките..

публикувано на 18.01.22 в 14:02

Рекорден брой деца с коронавирус

148 са диагностицираните с COVID-19 в Шуменска област за последните 24 часа. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. От тях 45 са на възраст до 19 години. Вчера в областната болница е прието едномесечно бебе и дете на 9 години. Над 83 000 са поставените дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента за областта, като..

публикувано на 18.01.22 в 13:55
Икономистът Владимир Йолов е новият областен управител на Шумен.

Приоритетите на новия областен управител

Новият областен управител на Шуменска област Владимир Йолов получи печата на институцията от предшественика си Венцислав Венков. Така днес той официално встъпи в длъжност. Досегашният областен управител поздрави икономиста Йолов и обяви, че му предава работеща администрация . „Има много отговорни задачи, които областният управител и неговия..

публикувано на 18.01.22 в 13:10

ВиК – длъжник за милиони

1,3 млн. лв. дължи ВиК – Шумен за ток на Електроразпределение Север. Това съобщи бившият областен управител на Шуменска област Венцислав Венков. Фактурата през декември е била оспорена от водното дружество, тъй като според тях сумата не е била пресметната правилно. По думите на Венков помпите във ВиК се захранват с електричество. Ако заради..

публикувано на 18.01.22 в 11:18

Две деца с COVID в болницата

Едномесечно бебе и дете на 9 години са сред новоприетите със симптоми на коронавирус в шуменската болница. Това каза за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. За изминалото денонощие са хоспитализирани 10 души, изписаните са 7. Към момента в COVID отделенията са настанени 136 души, 122 са с положителен тест, резултатите на..

публикувано на 18.01.22 в 09:54

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (18 януари) в населени места от Североизточна България. Причина за това са ремонти и профилактика на съоръженията. В Шумен от 13 ч. до 17 ч. ток няма да има по улица „Дедеагач“ №1, 6, 8. В Нови пазар от 9 ч. до 13 ч. подаване няма да има в квартал „Дружба“ и по улиците „Петър Берон“,..

публикувано на 18.01.22 в 07:09

Слънчев вторник

Слаб сняг преваля през нощта на много места в Североизточна България, но без по пътищата да се натрупва снежна покривка. Настилките са мокри и частично заснежени, опесъчават се и се почистват от екипи на областните пътни управления. В много райони продължава да духа силен вятър с пориви до 15 – 20 метра в секунда. Температурите са от минус 2 до плюс 2..

публикувано на 18.01.22 в 06:35
Подкасти от БНР