Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кмет в конфликт на интереси

Ешреф Реджеб
Снимка: Радио Шумен

Кметът на Община Никола Козлево Ешреф Реджеб може да освободи поста си заради конфликт на интереси. Това постанови Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Решението е публикувано в сайта на Комисията.

Производството срещу кмета е започнато по сигнал. Установено е, че Eшреф Реджеб лично е подписал 8 преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“, в чийто управителен съвет член е синът на кмета. Общата стойност на получените по този начин субсидии е в размер на 43 170 лв.

Отделно от това, в периода август 2018 – август 2021 година, Реджеб е подписал 110 разходни ордера, с които са изплатени средства от бюджета на Община Никола Козлево към дружество, в което съдружници са двамата му синове, като единият е и управител. На фирмата „Ешрефоглу“са заплащани суми за покупки на хранителни продукти, напитки, битови консумативи и препарати.

Според решението на Антикорупционната комисия, на Ешреф Реджеб е наложена глоба от 10 000 лева, а в полза на държавата се отнемат възнагражденията на Ешреф Реджеб за дните, в които е бил осъществен конфликтът на интереси, както и сумата, която е получена като облага. Общата стойност е близо 89 000 лв. Решението подлежи на обжалване.

Кметът на Никола Козлево е с изключен телефон и не беше открит за коментар. През 2018 година той беше разследван за това, че общински служители са извършвали в работно време строителни дейности в магазин, собственост на семейството на кмета. Окръжната прокуратура прекрати наказателното производство, тъй като не установи данни за престъпление.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църква

Храм с 2000 лева сметка за ток

Близо 2000 лв. сметка за ток за декември е получила църквата "Свети Три Светители" в Шумен, съобщи за Радио Шумен отец Красимир Капитанов. Той подчерта, че сметката за декември е в пъти по-висока от тази за предходния месец и отбеляза, че храмът изпитва затруднения поради повишените цени на електроенергия. Благодарение на дарителите, сумите се..

публикувано на 27.01.22 в 12:55

243 имунизации за ден

Нови 121 случая на COVID-19 са регистрирани за последното денонощие в област Шумен, като общият брой доказани случаи от началото на пандемията вече е 17 229. Това съобщават от РЗИ. Заболеваемостта в региона е 711 на 100 000 души за 14-дневен период. Вчера 68 жени и 53 мъже са дали положителни проби, като най-малкият е момиченце на..

публикувано на 27.01.22 в 12:05

Лек спад на безработицата

В област Шумен средногодишното равнище на безработица за 2021 година е 9,2%, с 1,8 пункта по-ниско спрямо 2020 г. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта средно за 2021 година са 7028 при 8356 за предходната година, информират от Регионална служба по заетостта. На работа през 2021 година са постъпили 7419 безработни. По схеми..

публикувано на 27.01.22 в 11:16
Църквата

Светини за един ден в Шумен

Частици от мощите на Светите три светители – Григорий Богослов, Йоан Златоуст и Василий Велики, ще бъдат изложени на 30 януари в едноименния храм в Шумен по повод неговия храмов празник. Светините ще бъдат в църквата само за един ден, съобщи за Радио Шумен отец Красимир Капитанов. Светата литургия започва от 8.30 ч. и ще бъде отслужена от..

публикувано на 27.01.22 в 11:07

На срещи с кметовете

Срещи с кметовете на общини ще проведе областният управител на Шумен Владимир Йолов. Това съобщават от администрацията. Целта е Йолов да се запознае с проблемите във всяка община и да се търси възможност за тяхното решаване. При необходимост областният управител ще оказва съдействие на местната власт за поставяне на важни въпроси пред..

публикувано на 27.01.22 в 10:58

Без комисии за харча на заема

Няма да бъдат създадени два екипа, които да следят за законността, качеството и изпълнението в срок на ремонтите, които ще бъдат направени с общинския заем от 20 милиона лева. Кметът на община Шумен Любомир Христов оттегли предложението си селски кметове и общински съветници да контролират преасфалтирането. Решението бе взето след бурни дебати в..

публикувано на 27.01.22 в 10:28

Повече изписани от болницата

Изписаните от шуменската болница за последното денонощие са повече от приетите със симптоми на коронавирус, информира д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към момента в COVID отделенията са настанени 98 души. Трима са пациентите в интензивния сектор, един от тях е интубиран. За денонощието има двама починали с положителен тест за..

публикувано на 27.01.22 в 10:11
Подкасти от БНР