Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Продават общински жилища

Снимка: Милчо Йовчев

В Русе продължава приемът на заявления за покупка на общинско жилище от техните обитатели. До този момент са подадени близо 390 завления . 

Четиримесечният срок за подаването им стартира на 15 октомври 2021 г. и ще продължи до 15 февруари 2022. Броят на жилищата, определени за продажба с решение на Общинския съвет, е 48 или 3% от общия фонд. Получените средства ще бъдат използвани основно за ремонт на останалите общински жилища.

Община Русе припомня, че право на закупуване имат само наемателите, които ползват общинско жилище от общия фонд за настаняване. Няма да се продават жилища от резервния фонд, ведомствените жилища и къщите, отредени за настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди. 

При одобрение на подадено заявление и след издадена заповед на кмета на Община Русе, купувачът трябва да заплати в тримесечен срок от влизането й в сила цената, дължимите данъци и такси. Неплащането им в посочения срок ще се счита за отказ за закупуване на жилищния имот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чужда фирма търси специалисти

Британската софтуерна компания с над 10 000 служители по света планира разрастване у нас и продължава с активното наемане на IT специалисти в Русе. Това стана ясно от срещата между нейни представители и кмета на Община Русе Пенчо Милков. „Русе притежава невероятния потенциал тук да се развиват именно високотехнологични компании“, коментира..

публикувано на 27.01.22 в 14:22
Мартенско настроение в Радио Шумен!

Мартенската обредност в Русенско

Приключи вторият етап от теренните изследвания на първомартенската обредност в Русенско, информират от Регионалния исторически музей в града. Проведени са поредица интервюта с майстори на мартеници, бивши учители в детски градини, читалищни работници и самодейци. Проучването обхваща периода от началото на 40-те до края на 80-те години. Целта..

публикувано на 27.01.22 в 14:00

Почетоха жертвите на Холокоста

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Русе отбелязаха 77-ата годишнина от освобождаването на настанените в нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“. Почит към паметта на милионите еврейски жени, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт, както и на Регионалната организация на..

публикувано на 27.01.22 в 13:35

Геймъри играят благотворително

19 000 лв. събраха геймъри в рамките на проведения за пета година „Благотворителен новогодишен стрийм маратон“. 7500 лв. от тях бяха дарени на деца и младежи във всички центрове за настаняване от семеен тип в Русе. Благотворителната акция се организира от 2017 г. Екипът от млади хора играе повече от 12 часa компютърни игри, които хората могат да..

публикувано на 27.01.22 в 09:04

Ферибот - през лятото

Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево. Това стана ясно от проведена на място в северната ни съседка среща на областния управител Анатоли Станев и председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну. По време на разговорите бяха обсъдени предстоящите действия от двете страни на реката. До броени дни..

публикувано на 27.01.22 в 08:45

Крайният срок наближава

Около 500 са кандидатите за закупуване на общинско жилище в Русе. Документи се приемат до 15 февруари, като след този срок заявления няма да бъдат разглеждани, съобщиха от общинската администрация. Желаещите не трябва да имат задължения към общинския бюджет, трябва да са наематели на общинското жилище не по-малко от 5 години, да са били..

публикувано на 26.01.22 в 13:38

76-годишна русенка осъди ВиК

Русенският окръжен съд осъди „ВиК“ да върне на потребител платена без основание сума. Това съобщават от съда. 76-годишна жена е била принудена да плати над 2300 лева санкция, определена й от ВиК с мотив за умишлено повреден водомер. Според съда, няма доказателства за подобно деяние, освен това отчетникът е бил уволнен дисциплинарно заради..

публикувано на 25.01.22 в 16:11
Подкасти от БНР