Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Излизаме от тъмночервената зона

Скоро страната ще излезе от тъмночервената зона на заболеваемост. Това показват данни от здравното министерство.

Отчита се спад на заболеваемостта. Въпреки това натискът върху интензивните отделения още е сериозен. Затова забраната за планов прием и операции ще остане поне още седмица, заяви здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

"Успяхме да пречупим тази вълна благодарение на първо място на нашите сънародници, които възприеха идеята за Зеления сертификат, на нашите колеги лекари, които въпреки трудностите бяха по местата си и се грижеха за болните, които стигаха до тях", посочи здравният министър. 

Въпреки заболеваемостта през четвъртата вълна, не бяха достигнати стойности от над 9000 хоспитализирани, каза още Кацаров.

От 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки, посочиха от Министерството на здравеопазването.

Удължава се срокът, в който човек, поставен под карантина, може да се освободи от нея. Досега резултатът от теста позволяваше да се освобождаваш до 24 часа, от 1 декември освобождаването от карантина не може да стане до 3-ия ден от пребиваването в страната, уточни Кацаров.

Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели, уточни Кацаров. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности, допълни здравният министър.

По повод ваксинацията на деца здравният министър каза, че след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти цяла България в тъмночервено

Само областите Разград, Търговище и Кърджали са в червената зона по разпространение от COVID-19 на двуседмична база. Там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Останалите области са в тъмночервена зона, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболеваемостта от COVID-19 на 14-дневна база в България е..

публикувано на 21.01.22 в 11:29

По 75 лева на ваксиниран

НОИ ще изплаща еднократната добавка от 75 лева на 694 643 пенсионери от 1 февруари, съобщиха от ведомството. Това е обещаната от премиера сума за изцяло ваксинирани или с поставена бустерна доза до края на миналата година. Парите се дават независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера. От..

публикувано на 21.01.22 в 09:44

Без ток 21 януари

В Шуменска област с прекъснато електрозахранване от 8.00 до 16 ч. ще са селата Лозево, Градище, Черенча, Средня и Новосел, Дом за душевно болни по шосето за с. Лозево и вилна зона "Лозевско шосе". От 9 до 12 ч. ще бъде спрян тока и на фирмите: "ТЕСИ", "ФИКОСОТА", "Вегода", "Автостопанство - Шумен", "Водно строителство", "УСМ", "Дишлев",..

публикувано на 21.01.22 в 06:42

Идва застудяване

Между 2 и 5 градуса са температурите тази сутрин в Североизточна България. Днес над района ще преминава студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, с изолирани слаби превалявания от дъжд и сняг. Привечер облачността ще се разкъса. С умерен и временно силен вятър от запад, северозапад ще нахлува студен въздух. Максималните стойности ще..

публикувано на 21.01.22 в 06:24

По-малко заразени

199 са новозаразените с коронавирус в Русенска област за последното денонощие. Там са най-много от случаите в Североизточна България. Следва Шуменска със 103, Търговищка - 70, Силистренска - 66. Най-малко инфектирани са отчетени в Разградско - 36. 8932 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал...

публикувано на 21.01.22 в 05:36

Компенсират потребители на ток и газ

Държавата ще компенсира битовите потребители на газ. Помощта за домакинствата за декември ще бъде 26,77 лева за мегаватчас, а за януари – 42,33 лева за мегаватчас.  Помощта за бизнеса заради високите цени на тока ще бъде до 250 лева за мегаватчас за януари. "Сметката в началото на февруари, която ще е за януари, ще включва компенсацията за декември и..

публикувано на 20.01.22 в 17:24

Има достатъчно щадящи тестове

До края на месеца има достатъчно тестове за изследване в училищата. Това обяви в телевизионно интервю министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. По думите му през февруари най-вероятно ще и ма възможност всяка седмица да се правят и двукратни изследвания, но това ще стане окончателно ясно след първия търг за самите тестове...

публикувано на 20.01.22 в 11:36
Подкасти от БНР