Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стипендии от Главното мюфтийство

Снимка: архив

Стипендии за деца и студенти отпускат от Главното мюфтийство в България. Това бе обсъдено на среща между заместник областния управител на Русе Синан Хебибов и районния мюфтия Юджел Хайредин.

Освен за обучаващите се в Духовното училище в крайдунавския град, финансов стимул ще бъде осигурен и за студенти. Става дума за едногодишна стипендия в рамките на 100 лева месечно. При подбора на бъдещите стипендианти религията и етносът няма да се вземат под внимание.

Стипендии ще бъдат дадени и на деца, останали сираци. Всяко дете без родител може да получи по 60 лева месечна стипендия. Вероятно през тази година средства ще бъдат отпуснати за над 350 деца в цялата страна, информират от областната управа на Русе.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания срещу насилието над медици

Подкрепа за обществената кампания срещу насилието над медици заявиха от областната администрация в Русе. Тя е под надслов „Искам да ме лекуват спокойни специалисти. Стоп на насилието срещу медици.“ и е породена от случаите на агресия срещу лекари от последната седмица в региона. Апелът се разпространява предимно в социалните..

публикувано на 19.01.22 в 14:59

Омикрон в Североизтока

Русенска област е единственият регион до момента в обхвата на Радио Шумен, в който има потвърдени случаи на щама "Омикрон" на COVID-19. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. До момента в областта на установени  28 случая. В страната случаите на  „Омикрон“ са 227 или 43,5% от изследваните 522 проби...

публикувано на 19.01.22 в 14:00
Русенски университет

Прием с изпит

Прием в 50 специалности обявява Русенският университет за академичната 2022/2023 година. Обучение се предлага в 23 професионални направления в 7 области на висшето образование. Приемните кандидатстудентски изпити ще бъдат в две сесии. Предварителната ще се проведе на 22 януари, 5 и 19 февруари, 5 и 19 март, 2,16 и 30 април. Редовната сесия..

публикувано на 19.01.22 в 10:37

Разследват убийството на съпругата на лидера на ГЕРБ в Русе

Полицията в Русе разследва тежко престъпление за убийство, грабеж и отвличане. Жертвата е съпругата на общинския координатор на ГЕРБ Бедрос Пехливанян, която е управител на верига от аптеки. Разследването по случая е започнало на 14 януари, когато общинският координатор на ГЕРБ и собственик на верига от аптеки Бедрос Пехливанян е подал..

публикувано на 18.01.22 в 19:31

Нинова на визита в Русе

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с кмета на община Русе Пенчо Милков. Това съобщиха от Министерството на икономиката. По време на дискусията е поставен акцент върху социално-икономическата обстановка в дунавския град – работни места, заетост, потенциал за развитие на региона, развитие на..

публикувано на 18.01.22 в 16:03

Улични ремонти

Продължава осветяването на пешеходни пътеки в Русе, съобщават от общинската администрация. За подобряване видимостта на шофьорите бяха поставени LED прожектори на бул. „Цар Освободител“, както и на ул. „Чипровци“ преди кръстовището на бл. „Олимп“. В ход са ремонтът и подмяната на осветлението с улични LED лампи в Русе. Служителите вече са..

публикувано на 18.01.22 в 11:49

Мерките остават непроменени

Засега не се налага въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в Русенско, обяви областният управител Анатоли Станев. Регионът остава в тъмночервената зона със заболеваемост от над 870 на 100 000 население за изминалите две седмици.  Заети са над 78 на сто от интензивните легла в болниците. В реанимациите на..

публикувано на 18.01.22 в 08:43
Подкасти от БНР