Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Магнит за таланти

Русенски университет
Снимка: БГНЕС

Привличането и задържането на талантливи младежи в градовете и регионите е една от целите на международен проект „Магнит за таланти“, по който партньори са Русенският университет и СНЦ „Регионален клъстър „Североизток“.

Финансирането е от Европейския съюз, а сред целите е решаването на една от най-предизвикателните задачи пред местните власти – създаването на иновативни политики, възможности за работа и функционална бизнес среда, за да се намали изтичането на квалифицирана работна ръка от населените места.

По темата работи Росица Арабаджиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Индустриален парк - Шумен

Нови инвестиции в Индустриалния парк

Предстои изграждането на ново кръгово кръстовище до Индустриалния парк в Шумен, което ще подобри довеждащата инфраструктура, съобщи изпълнителният директор Николай Тончев. Обществената поръчка вече приключи и има избран изпълнител, който ще получи над 900 хил. лв., отпуснати от Министерския съвет. Освен строителството на ново кръгово, ще бъде..

публикувано на 18.01.22 в 12:54

Колко да е минималната заплата?

650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се плаща по 3 лв. и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ настояват минималното месечно възнаграждение да е 730 лв. Засега правителството е по-склонно да приеме долен праг от 710 лв.   „ Минималната работна заплата е възнаграждение, което трябва да..

публикувано на 17.01.22 в 15:24

Училището има нужда от глътка въздух

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България внесе искане до министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари. Това съобщи за Радио Шумен председателят на организацията Диян Стаматов, който в края на миналата седмица беше в Шумен, за да обсъди с колегите си предложението на..

публикувано на 17.01.22 в 13:33

С бензин в кръвта

Казват, че младите хора обръщат по-малко внимание на децата си и че предпочитат да им дадат телефона с песните и игрите, за да си осигурят поне 5 мин. тишина. Семейство Неделчеви от Шумен са избрали да не прекарват своето време пред екраните, а превръщат мотоспорта в свое хоби. Преди няколко години Галена и Емил купуват на детето си..

публикувано на 17.01.22 в 12:00

Сборник с броенки връща спомени за детството

„Онче Бонче счупено пиронче. Риба, щука – махай се оттука“ – за съвременните деца това може и да звучи като забавно стихче, но за големите то е мил спомен от детството. Преди години всяко дете знаеше десетки броенки (броилки), които бяха част от игрите – гоненица, криеница, скачане на ластик и др. Читалището "Христо Ботев-1910 г." в търговищкото село..

публикувано на 16.01.22 в 10:52

Деца с каузи

Ученици от Природоматематическата гимназия в Шумен се включиха в ремонта на библиотеката в читалище „Стилиян Чилингиров“. Кампанията е част от проекта “Добротворчески акции за развитие”. ,,Така се учим на добро и съпричастност, какъвто е и заветът на патрона на училището – щедрият благодетел и дарител Нанчо Попович“, казаха за Радио Шумен..

публикувано на 14.01.22 в 13:19

Няма намалени пенсии

През януари ковид добавките за пенсионерите са по 60 лева при 120 лева досега, а при преизчисляването на пенсията, дори да има увеличение, сумата не достига, за да покрие намалението на добавката. Така бившият социален министър Христина Христова коментира за Радио Шумен проблема с пенсиите през януари. „Хората имаха големи очаквания за своите..

публикувано на 14.01.22 в 13:05
Подкасти от БНР