Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Медали за българските информатици

Снимка: Радио Шумен

Завърши XIII Международен турнир по информатика „Джон Атанасов“. В състезанието, организирано от Шуменския университет, Община Шумен и школата АиБ, се включиха над 370 ученици от 20 държави. Българските отбори се представиха достойно.

Националният отбор на България в старша възраст спечели един златен медал, на Мартин Копчев, два сребърни медала и един бронзов. За представянето на младежкия отбор председателят на организационния комитет на турнира по информатика Бисерка Йовчева каза:

"За първи път от 2015 г. българин е на първо място в младшата възрастова група. Това е Веселин Маркович от Варна. Освен това, имаме два златни медала в тази група. Вторият медал е на Дани Койнов. Това е изключително постижение от толкова години насам. Спечелихме IATI и то в младшата възрастова група, което означава, че се очаква и занапред да продължаваме да печелим", посочи тя.

По нейните думи, националният отбор има два златни медала, един сребърен и един бронзов медали.

"Ако се опитаме да направим отборно класиране по медали, ние сме втори след Русия", каза още Йовчева.

Шуменецът Даниел Койнов е единият от златните медалисти в националния отбор. Той каза, че българският отбор е показал изключително ниво и че IATI е на най-високо равнище.

В момента Дани Койнов се бори за участие в Инополис оупън и Москва оупън.ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 март със стар бюджет

Удължено до 31 март 2022 г. е действието на разпоредбите на бюджета на община Шумен от миналата година. Това решиха единодушно днес общинските съветници на първото си заседание за 2021 г. Община Шумен не може да продължи процедурата по съставяне и внасяне на финансовите разчети за следващите 12 месеца. Причината е, че Народното събрание не е..

публикувано на 27.01.22 в 09:48
Община Шумен

Заемът за милиони - под лупа

Удължаване на действието на бюджет 2021 до края на март ще обсъждат на сесия днес общинските съветници в Шумен. Това се налага заради факта, че все още не е приет държавният бюджет за настоящата година. Съветниците трябва да гласуват и комисии, които ще следят за законността, качеството и изпълнението в срок на уличните ремонти, които ще бъдат..

публикувано на 27.01.22 в 08:35

Планово без ток

Спирания на елекстрозахранването ще има в Североизточна България и днес (27 януари) заради ремонти и профилактика на съоръженията. В Шумен са планирани само временни смущения в рамките на около 30 минути. Прекъсвания са възможни между 9 ч. и 16,30 ч. по улица „Софийско шосе“ №20 и №22. В Нови пазар подаване от 9 ч. до 12 ч. няма да..

публикувано на 27.01.22 в 06:37

Дневните температури ще са положителни

Между минус 3 и 0 градуса са измерените в 5 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен термометрите показват 0 градуса, атмосферното налягане е 996 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 88%. През деня над региона ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево. Ще духа слаб, а на север от Стара планина..

публикувано на 27.01.22 в 05:55

Подкрепа за възрастни и тежко болни

Домашни помощници, психолози, медицински сестри, социални работници, а вече и хигиенисти помагат на предимно възрастни и болни хора в Община Шумен, които имат нужда от патронажна грижа. От услугата могат да се възползват и хора, поставени под карантина, които няма как да излязат до магазин или аптека. На 793 души в затруднено положение помага проектът..

публикувано на 26.01.22 в 15:01

Национални награди за шуменски деца

Два проекта на шуменски училища са победители в Петия национален конкурс за STEM науки в България. Участниците от клуба по роботика на СУ "Панайот Волов" бяха отличени за разработения от тях стол с педали, който се зарежда на батерии.  „Отличието е голямо признание за труда на нашите възпитаници“, каза един от ръководителите на клуба Мария Желязкова...

публикувано на 26.01.22 в 14:04

Дете на 4 години с коронавирус

Нови 138 случая на коронавирусна инфекция са регистрирани за област Шумен през изминалото денонощие, съобщават от РЗИ - Шумен. Заболеваемостта в региона е 666 на 100 000 души за 14-дневен период. Момиченце на 4 години е най-малкият диагностициран, а най-възрастният е жена на 81 години. Най-голям е процентът на заразените на възраст между до..

публикувано на 26.01.22 в 12:42
Подкасти от БНР