Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво знаем за Омикрон?

Снимка: Ройтерс

Новият щам на коронавируса, наречен Омикрон, предизвика тревога в световната здравна общност и противоречиви реакции в България - от притеснение до недоверие.

Какво със сигурност знаем за новия вариант на коронавируса? Кога ще бъдем сигурни дали настоящите ваксини могат да ни опазят от него? За кого е подходяща бустерната доза? Безопасни ли са ваксините за децата? Отговори на тези и други въпроси потърсихме от д-р Христиана Бацелова - епидемиолог и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

С нея по телефона разговаря Мина Денева. Чуйте интервюто в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендии на надеждата

Добротворците от Фондация „Гален Темелков“ от Шумен за поредна година поканиха студентите по медицина да се състезават за наградата, която предоставят. Каузата свързва приятелите и състудентите на Гален Темелков от Шумен, който загина трагично преди още да е завършил първи курс по медицина. „Мисията на Фондацията е да възроди идеалът за..

публикувано на 19.01.22 в 15:31

Жестоко убийство в Русе

Прокуратурата в Русе излезе с официално изявление за жестокото убийство на 57-годишната Еранухи Пехливанян и задържаните извършители. Жертвата е съпруга на общинския лидер на ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян. От прокуратурата и полицията представиха хронологията на извършеното престъпление. На 11 януари Еранухи Пехливанян е била отвлечена от..

публикувано на 19.01.22 в 14:38
Индустриален парк - Шумен

Нови инвестиции в Индустриалния парк

Предстои изграждането на ново кръгово кръстовище до Индустриалния парк в Шумен, което ще подобри довеждащата инфраструктура, съобщи изпълнителният директор Николай Тончев. Обществената поръчка вече приключи и има избран изпълнител, който ще получи над 900 хил. лв., отпуснати от Министерския съвет. Освен строителството на ново кръгово, ще бъде..

публикувано на 18.01.22 в 12:54

Колко да е минималната заплата?

650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се плаща по 3 лв. и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ настояват минималното месечно възнаграждение да е 730 лв. Засега правителството е по-склонно да приеме долен праг от 710 лв.   „ Минималната работна заплата е възнаграждение, което трябва да..

публикувано на 17.01.22 в 15:24

Училището има нужда от глътка въздух

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България внесе искане до министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари. Това съобщи за Радио Шумен председателят на организацията Диян Стаматов, който в края на миналата седмица беше в Шумен, за да обсъди с колегите си предложението на..

публикувано на 17.01.22 в 13:33

С бензин в кръвта

Казват, че младите хора обръщат по-малко внимание на децата си и че предпочитат да им дадат телефона с песните и игрите, за да си осигурят поне 5 мин. тишина. Семейство Неделчеви от Шумен са избрали да не прекарват своето време пред екраните, а превръщат мотоспорта в свое хоби. Преди няколко години Галена и Емил купуват на детето си..

публикувано на 17.01.22 в 12:00

Сборник с броенки връща спомени за детството

„Онче Бонче счупено пиронче. Риба, щука – махай се оттука“ – за съвременните деца това може и да звучи като забавно стихче, но за големите то е мил спомен от детството. Преди години всяко дете знаеше десетки броенки (броилки), които бяха част от игрите – гоненица, криеница, скачане на ластик и др.  Читалището "Христо Ботев-1910 г." в търговищкото..

публикувано на 16.01.22 в 10:52
Подкасти от БНР