Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ходят ли шуменци на зъболекар?

д-р Гергана Велинова
Снимка: Радио Шумен

В последния месец на годината здравноосигурените възрастни и децата до 18 години имат броени работни дни да се възползват от преглед и манипулации при зъболекар според договора на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ с НЗОК.

При здравоосигурените над 18 години процедурите, включени в пакета по здравна каса, са три. Касата покрива и направата на зъбна протеза на челюст за хора, които напълно са загубили зъбите си. Пациентите заплащат само услугите на зъботехника.

На децата и тийнейджърите до навършване на пълнолетие се полагат четири безплатни услуги, независимо дали родителите им са здравноосигурени. Те покриват покриват вадене, пломби или лечение на временни и постоянни зъби. Родителите обаче трябва предварително да се информират дали зъболекарят работи с касата, тъй като не всички дентални доктори сключват договор с нея.

До 12 декември е удължен срокът, в който могат да бъдат поставени силанти за укрепване на зъбите на децата от 5 до 9 години.

Ходят ли шуменци на зъболекар? Как повлия пандемията? Отговор на тези въпроси Мина Денева потърси в разговор с д-р Гергана Велинова - новият председател на Районната колегия на БЗС в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендии на надеждата

Добротворците от Фондация „Гален Темелков“ от Шумен за поредна година поканиха студентите по медицина да се състезават за наградата, която предоставят. Каузата свързва приятелите и състудентите на Гален Темелков от Шумен, който загина трагично преди още да е завършил първи курс по медицина. „Мисията на Фондацията е да възроди идеалът за..

публикувано на 19.01.22 в 15:31

Жестоко убийство в Русе

Прокуратурата в Русе излезе с официално изявление за жестокото убийство на 57-годишната Еранухи Пехливанян и задържаните извършители. Жертвата е съпруга на общинския лидер на ГЕРБ в Русе Бедрос Пехливанян. От прокуратурата и полицията представиха хронологията на извършеното престъпление. На 11 януари Еранухи Пехливанян е била отвлечена от..

публикувано на 19.01.22 в 14:38
Индустриален парк - Шумен

Нови инвестиции в Индустриалния парк

Предстои изграждането на ново кръгово кръстовище до Индустриалния парк в Шумен, което ще подобри довеждащата инфраструктура, съобщи изпълнителният директор Николай Тончев. Обществената поръчка вече приключи и има избран изпълнител, който ще получи над 900 хил. лв., отпуснати от Министерския съвет. Освен строителството на ново кръгово, ще бъде..

публикувано на 18.01.22 в 12:54

Колко да е минималната заплата?

650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се плаща по 3 лв. и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ настояват минималното месечно възнаграждение да е 730 лв. Засега правителството е по-склонно да приеме долен праг от 710 лв.   „ Минималната работна заплата е възнаграждение, което трябва да..

публикувано на 17.01.22 в 15:24

Училището има нужда от глътка въздух

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България внесе искане до министъра на образованието за извънредна ваканция на учениците от 28 януари до 2 февруари. Това съобщи за Радио Шумен председателят на организацията Диян Стаматов, който в края на миналата седмица беше в Шумен, за да обсъди с колегите си предложението на..

публикувано на 17.01.22 в 13:33

С бензин в кръвта

Казват, че младите хора обръщат по-малко внимание на децата си и че предпочитат да им дадат телефона с песните и игрите, за да си осигурят поне 5 мин. тишина. Семейство Неделчеви от Шумен са избрали да не прекарват своето време пред екраните, а превръщат мотоспорта в свое хоби. Преди няколко години Галена и Емил купуват на детето си..

публикувано на 17.01.22 в 12:00

Сборник с броенки връща спомени за детството

„Онче Бонче счупено пиронче. Риба, щука – махай се оттука“ – за съвременните деца това може и да звучи като забавно стихче, но за големите то е мил спомен от детството. Преди години всяко дете знаеше десетки броенки (броилки), които бяха част от игрите – гоненица, криеница, скачане на ластик и др.  Читалището "Христо Ботев-1910 г." в търговищкото..

публикувано на 16.01.22 в 10:52
Подкасти от БНР