Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Шахматен турнир за незрящи шампиони

4
Снимка: Радио Шумен

Спортният клуб за хора със зрителни увреждания «Светлина» в Шумен е домакин на двудневен Регионален шахматен турнир за незрящи. Събитието е посветено на 15 години от създаването на клуба и 100 години Съюз на слепите в България. Той се провежда в навечерието на 3 декември - Международен ден на хората с увреждания.

Сили мерят четири отбора - от Шумен, Русе, Варна и Пловдив. Сред тях има многократни медалисти от световни, балкански и републикански турнири. Много сериозни успехи има и шуменският отбор, обяснява Нели Коларова - регионален председател на организацията на слепите в Шумен. Състезанието е отборно, като днес се играят две срещи, а утре от 9.00 часа и третата, финална.

Вече 35 години за Шумен се състезава Феим Саид. Той участва и във втория национален отбор. Играл е и срещу Веселин Топалов, като определя тази среща като шанс за милиони. Феим твърди, че шахът учи на дисциплина.

Шуменският отбор се надява сериозно да затрудни този от Пловдив, а конкуренцията е силна, защото там играе Расим Низам - бронзов медалист от световни първенства, шесткратен балкански шампион и първенец от държавни състезания.

Ивелина Иванова ни среща с част от участниците в опит да уловим атмосферата и настроенията сред състезателите.

Утре около обяд се очаква да станат ясни победителите в Регионалния шахматен турнир за незрящи. За първо, второ и трето място организаторите са предвидили купи.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Абдулах Заргар - Исперих. Архив

Д-р Заргар и чаша вода в пустинята

„Чувствам се по-сигурен. Сега е по-лесно за административните неща, за ток, за вода, за интернет. За всичко преди трябваше да моля приятели“. Така д-р Абдулах Заргар обяснява промяната в живота му през изминалата година. В началото на 2021 г. лекарят от ирански произход, зад който застана цял Исперих, и спечели силна обществена подкрепа, получи..

публикувано на 26.01.22 в 14:20

Все повече пламнали комини

Увеличава се броят на пожарите, които са без материални загуби, но възникват предимно в комини. Само бързата намеса на противопожарните служители не води до разпространението им и предизвикване на щети. Това, според гл. инспектор Красимир Колев от противопожарната служба в Шумен, е признак на подценяване на ситуацията. Гл. инспектор Колев каза,..

публикувано на 26.01.22 в 12:36

Одобрението към институциите

Румен Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от над 58%. Доверието в правителството се повишава до близо 45 процента. Недоверието към парламента е по-високо от доверието в него. Високи обаче са икономическите страхове на българите. Това сочи изследване на агенция „Gallup International“, проведено с над 800 пълнолетни българи до средата..

публикувано на 26.01.22 в 12:10

Новата система - на изчакване

На 12 януари трябваше да влязат в сила новите промени при извършването на годишните технически прегледи на автомобилите. Те предвиждат по-строг контрол върху данните от прегледа, касаещи екокатегорията на автомобила и вредните емисии, които той изпуска. Системата предвижда тези данни да се изпращат директно в „Автомобилна администрация“. Все още..

публикувано на 26.01.22 в 08:37

Цветният свят на Деси

Какво прави животът ви интересен? Това бе една от темите в съботното издание на предаването ,,Денят на совите“. Един човек, който може да ни даде цветни отговори по темата е вокалният педагог от Търговище Десислава Станкова. Предлагаме ви един разговор за зареждащите я положително неща в ежедневието, за невидимата за очите красота и за..

публикувано на 25.01.22 в 16:33

Опасни язовири

Класификацията на язовирите в региона вече е напълно завършена. Според нея в първа степен са потенциално опасните. Има ли такива, които са наистина опасни и чието състояние трябва да се следи постоянно? Отговор потърсихме от ДАМТН, от където извършват контрол на водните съоръжения. „Той включва огледи на язовирните стени и..

публикувано на 21.01.22 в 15:41

Детското отделение е пълно

И четирите COVID легла в Детското отделение в шуменската болница към момента са заети, като най-малкият пациент е на 1 година. Вчера е изписано едномесечно бебе, прието с положителен за вируса тест, но веднага са постъпили други две деца. Днес се очаква едно от COVID леглата в отделението да се освободи. При спешна нужда от..

публикувано на 21.01.22 в 14:50
Подкасти от БНР