Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Киното се храни с млади хора и тела

Снимка: Радио Шумен

Актрисата Ели Скорчева се завръща след близо 30-годишно отсъствие от екрана на телевизията и киното в най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Тя ще играе главната роля на пенсионирана учителка, която става жертва на телефонни измамници. Възрастната жена губи по нелеп начин парите, които е спестила за надгробната плоча на своя починал съпруг.

Филмът разказва и представя темата за загубеното достойнство на нашите майки и бащи, които са принудени да оцеляват ден за ден, вместо да имат своя достоен живот. Голяма част от действието ще бъде заснето в Шумен в началото на новата година.

100 души екип ще дойдат в средата на януари, за да реализират снимките. Част от тях ще бъдат направени и в апартамент, от който се вижда емблематичния Паметник „Създатели на българската държава". 

Сред най-известните филми с участието на актрисата Ели Скорчева са „Адаптация“, „Търновската царица“, „Ева на третия тежа“ и „Мадам Бовари от Сливен“. В настоящата продукция на режисьора Стефан Командарев тя ще си партнира заедно с Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ивайло Христов, Ирини Жанбонас, както и с колеги от шуменския театър като Стефани Лечева, Янислава Линкова и Димитрия Милушева.

Във филма, наречен работно „Ало“, ще участват и много шуменци. Те ще бъдат част от статистите и епизодиците в последната лента от трилогията на Стефан Командарев, в която се осмисля моралната и икономическата криза в съвременна България.

Интервюто с Ели Скорчева може да чуете в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Таня Карбова

Нов директор на Театрално-музикалния център

В самия край на миналата година Театрално-музикалният център в Разград смени своя директор. След като мандатът на предишния ръководител Тодор Мадолев изтече, след конкурс на неговото място вече е актрисата Таня Карбова. Преди дни тя представи своите намеренията за бъдещето на културния институт, като акцент в работата ѝ ще бъде създаването на..

публикувано на 14.01.22 в 09:48

Млади виртуози в Шумен

Три талантливи деца днес ще очароват публиката в Шумен на концерта на Симфоничния оркестър. Две от тях са ученици на известния цигулков педагог Благородна Танева, която преподава и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Третото дете учи цигулка при нейната дъщеря Зорница Иларионова. Всички те са носители на многобройни награди от..

публикувано на 13.01.22 в 13:24

Арт тунел за млади творци

Средства за изграждането на Арт тунел за изкуство събират от фондация „Подобри“. Идеята на младежите е да създадат пространство, което да дава свобода на всеки артист да се изяви пред широка аудитория без ограничения. Арт тунелът ще бъде мобилна конструкция, в която артистите ще могат да организират своите изложби и събития. Идеята на младите..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

От Пет могили до Токио

Антоан Костадинов е още дете, когато осъзнава, че пътят му ще бъде свързан с Япония, нейните култура и език. Но за да стигне до мечтата си, 30-годишният мъж е  трябвало да завърши основно образование в николакозлевското село Пет могили, да мине през Eзиковата гимназия в Шумен и да стигне до Варна. В морската столица, докато учи в специалността..

публикувано на 07.01.22 в 13:02

РИА по пътя на успеха

РИА е едно от новите имена в българската рок и поп музика. Зад артистичния псевдоним стои младата Мария Мирославова. Въпреки че е на по-малко от 20 години, в биографията си има успехи в музиката, спорта и литературата. Сега е студент в Манчестър, а нейната първа песен "Нашата мечта" в края на 2021 г. оглави класацията „БНР топ 20“. Още за успехите на..

публикувано на 07.01.22 в 11:53

Хайку, награди и нова книга

Художествени текстове на Владислав Христов са превеждани на близо 20 езика. Роденият в Шумен автор е носител на отличия от български и международни конкурси за поезия и проза. Той е сред съставителите на първия учебник на български "Основи на хайку”. В края на изминалата 2021 г. Владислав Христов стана първият българин носител на Международната..

публикувано на 05.01.22 в 14:54

Книга за строителя Пеньо Бомбето

Книга за строителя на Паметника на свободата Пеньо Атанасов – Бомбето е издадена с дарителския принос на кметското ръководство и общински съветници от Търговище. Автор е Стоян Ангелов – учител, краевед, общественик, публицист, журналист и писател, кореспондент на 34 издания у нас и в чужбина. Архивът му съдържа статии, фейлетони, легенди и..

публикувано на 05.01.22 в 14:39
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"