Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подкрепа за хората с увреждания

Снимка: Община Шумен

Кметът Любомир Христов се срещна днес с председателя на регионалната организация на Съюза на инвалидите в Шумен Иванка Казакова, председателя на регионалната организация на хората със зрителни увреждания Нели Коларова и председателя на ТПК „Иглика“ Галина Миразчийска по повод Международния ден на хората с увреждания - 3 декември. На нея присъстваха също и членове на съюзните организации.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с подобряване на достъпността на градската среда, достъпа до образование, възможностите за трудова реализация, както и качеството на социалните услуги за хората с увреждания.

Председателят на Съюза на инвалидите Иванка Казакова изрази готовност за по-активни контакти с местната власт. „Смятаме, че можем да бъдем полезни особено, когато се обсъждат предстоящи строителни и ремонтни дейности по улици, тротоари и обществени сгради, както и по отношение на извършваните социални услуги и достъпа на хората с увреждания до тях“, коментира Казакова. 

Макар че осигуряването на възможности за трудова реализация е преди всичко държавна политика, Любомир Христов припомни, че общинската администрация осигурява най-много работни места за хора с увреждания.

Кметът покани представител на съюзните организации да участва в заседанията на архитектурния съвет в общината. „Когато се срещаме с инвеститори, поставяме и въпроса за работни места за инвалиди. Затова ще ви помоля да ни помогнете с конкретна информация за хора, които бихме могли да предложим по време на  тези разговори или пък да се ангажирате вие да им предоставяте такава“, предложи Христов.

По думите му, хората с увреждания се сблъскват с проблеми, за които другите хора не винаги се замислят. „Затова е важно да привлечем повече съмишленици, ангажирани с тези проблеми и да работим заедно за подобряване на условията на живот за хората с увреждания“, каза кметът.

По инициатива на двете организации бе обсъдена и необходимостта от създаване на обществен съвет в подкрепа на хората с увреждания.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Четири пъти по-скъпо отопление

С над четири пъти по-високи сметки за отопление на социалните заведения е платила в края на миналата година Община Шумен, съобщават от администрацията. За ноември 2021 г. сумата е 28 266 лв. при 6582 лв. за същия месец на предходната година.  За отоплението на училищата и детските градини в Шумен през ноември 2020 г. са платени 61 953 лв., а за..

публикувано на 20.01.22 в 16:03

Ученето може да е и забавно

Възможно ли е човек да учи, докато се забавлява? Може ли ученето да предизвиква усмивки и да разтоварва?  Оказва се, че да, с помощта на един не толкова нов, но набиращ сериозна популярност образователен метод – сугестопедичния. До него можем да се докоснем вече и в Шумен. По думите на преподавателя по английски език Петя Ангелова..

публикувано на 20.01.22 в 15:15

Иновативен урок по три предмета

Седмокласници от шуменското Средно училище „Панайот Волов“ участваха в иновативен урок по български език и литература, математика и география в един час. Учениците се фокусираха върху основни моменти от десета глава на повестта „Немили-недраги“. Те обърнаха внимание на студа, който сковава река Дунав, а впоследствие и на образа на..

публикувано на 20.01.22 в 14:02

ВиК с 400% по-високи сметки за ток

„ВиК – Шумен плаща задълженията си за електроенергия към Енерго-Про регулярно и на този етап дружеството се справя с огромните сметки за ток със собствени средства.“ Това съобщи управителят на ВиК дружеството Жанета Панайотова на работна среща с областния управител Владимир Йолов.  Според Панайотова в сравнение с предходни години консумираното..

публикувано на 20.01.22 в 13:52

Българските думи на 2021 година

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи в България през 2021-ва. Това показа първото у нас подобно проучване, проведено на платформата за грамотност .  Некнижовното  преценям събра 42%, антиваксър е с 34%, а изчегъртване  – с 30%. След тях с малка разлика са  ваксина и зелен сертификат .  В челната десетка..

публикувано на 20.01.22 в 10:05

Повече изписани пациенти

126 души са настанени към момента в COVID отделенията на шуменската болница. 114 от тях са с положителна проба, резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има петима пациенти, един от тях е интубиран, съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Вчера в лечебното заведение са постъпили 11 души със симптоми..

публикувано на 20.01.22 в 09:52

Анкета за култура

Община Шумен ще участва в културно сътрудничество. То се реализира по проекта „Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”. Дейностите по проекта са насочени в няколко направления, сред които проучване нагласите на местната общност за културните..

публикувано на 19.01.22 в 15:43
Подкасти от БНР