Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Операция плюшено мече“ в Шумен

Снимка: Операция плюшено мече

Поредното издание на инициативата си „Операция плюшено мече“ организират от фенклуба на „Арсенал“ в Шумен и техни приятели. Кампанията отново е насочена към Центъра за специална образователна подкрепа в Шумен.

От ръководството са предоставили списък с нещата, които са им необходими. Сред тях са пъзели, строители, мозайки, книги със звуци, магнитни дъски, кинетичен пясък и палатка с тунел. Нужни са също телевизор, таблет, лаптоп и компютър, които не е задължително да са нови.

За дейността на Центъра за специална образователна подкрепа са нужни още успоредка за рехабилитация, велоергометър или друг уред за раздвижване, както и ластици за тренировка.

В кампанията традиционно може да се участва и с финансови средства, които ще се използват за закупуване на необходимите уреди и играчки.  

ВИЖТЕ ОЩЕ

По-малко бебета

С 50 по-малко от предходната година са родените бебета в Шумен през 2021 година. Миналата година в шуменската болница са проплакали 834 деца, показва статистиката, към която поглеждаме в Деня на родилната помощ. Защо го нямаше очаквания „бейби бум“? Васка Райчева - старша акушерка в лечебното заведение: „Оказа се, че локдаунът..

публикувано на 21.01.22 в 09:32
Община Шумен

Четири пъти по-скъпо отопление

С над четири пъти по-високи сметки за отопление на социалните заведения е платила в края на миналата година Община Шумен, съобщават от администрацията. За ноември 2021 г. сумата е 28 266 лв. при 6582 лв. за същия месец на предходната година.  За отоплението на училищата и детските градини в Шумен през ноември 2020 г. са платени 61 953 лв., а за..

публикувано на 20.01.22 в 16:03

Ученето може да е и забавно

Възможно ли е човек да учи, докато се забавлява? Може ли ученето да предизвиква усмивки и да разтоварва?  Оказва се, че да, с помощта на един не толкова нов, но набиращ сериозна популярност образователен метод – сугестопедичния. До него можем да се докоснем вече и в Шумен. По думите на преподавателя по английски език Петя Ангелова..

публикувано на 20.01.22 в 15:15

Иновативен урок по три предмета

Седмокласници от шуменското Средно училище „Панайот Волов“ участваха в иновативен урок по български език и литература, математика и география в един час. Учениците се фокусираха върху основни моменти от десета глава на повестта „Немили-недраги“. Те обърнаха внимание на студа, който сковава река Дунав, а впоследствие и на образа на..

публикувано на 20.01.22 в 14:02

ВиК с 400% по-високи сметки за ток

„ВиК – Шумен плаща задълженията си за електроенергия към Енерго-Про регулярно и на този етап дружеството се справя с огромните сметки за ток със собствени средства.“ Това съобщи управителят на ВиК дружеството Жанета Панайотова на работна среща с областния управител Владимир Йолов.  Според Панайотова в сравнение с предходни години консумираното..

публикувано на 20.01.22 в 13:52

Българските думи на 2021 година

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи в България през 2021-ва. Това показа първото у нас подобно проучване, проведено на платформата за грамотност .  Некнижовното  преценям събра 42%, антиваксър е с 34%, а изчегъртване  – с 30%. След тях с малка разлика са  ваксина и зелен сертификат .  В челната десетка..

публикувано на 20.01.22 в 10:05

Повече изписани пациенти

126 души са настанени към момента в COVID отделенията на шуменската болница. 114 от тях са с положителна проба, резултатите на останалите се очакват. В интензивното отделение има петима пациенти, един от тях е интубиран, съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. Вчера в лечебното заведение са постъпили 11 души със симптоми..

публикувано на 20.01.22 в 09:52
Подкасти от БНР