Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Църквата почита св. Варвара

Икона на Св. Варвара
Снимка: архив

Православната и Католическата църква почитат днес паметта на Света великомъченица Варвара.

В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт.

В някои райони на страната светицата е приемана за покровителка на децата, заболелите от дребна шарка. Затова и хората я наричали „Баба Шарка“. На други места тя се почита като покровителка на домашните птици.

Денят на Св. Варвара поставя началото на трите последователни християнски празника: Света Варвара, Свети Сава и Свети Никола.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците има поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“.

Празникът се нарича още "Женска Коледа".

На днешния ден на трапезата се слагат омесени питки, жито, боб, грах, царевица или леща.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините гасят лампите

Общините са изключително затруднени със заплащането на високите сметки за ток. През януари те ще положат максимални усилия, за да покрият основните разходи, но всичко останало като текущи ремонти и капиталови разходи на този етап ще спре. Това каза за Радио Шумен Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в..

публикувано на 28.01.22 в 16:22

Облекчават трафика на Дунав мост

През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи в Русе вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Обследването е показало, че съоръжението е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи. Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста между Русе..

публикувано на 28.01.22 в 15:09

Започват три свещени месеца

На 2 февруари (сряда) започват трите свещени месеци (Реджеб, Шабан и Рамазан) за мюсюлманския свят.  В рамките на тези дни вярващите могат да говеят и да правят добрини. Ще се отбележат и свещените вечери (Кандили). Първият от тях Регаиб Кандили е на 3 февруари, вторият Мирадж Кандили е на 27 февруари, а третият Берат Кандили е на 17 март...

публикувано на 28.01.22 в 12:30

Мерки срещу скъпите дърва

„През февруари се очаква спад в цената на дървата за огрев за населението и стойността да достигне до тази от лятото.“ Това заяви в телевизионно интервю министърът на земеделието Иван Иванов. По думите му, в понеделник се очаква да бъдат готови мерките, които ще се предприемат, за да бъдат понижени цените. „Нашите разчети показват към..

публикувано на 28.01.22 в 10:34

Приемни семейства без деца

В 491 от 1 867 приемни семейства в България няма настанени деца за отглеждане. Данните са от анализ за предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа”. С най-много незаети приемни семейства са областите Търговище, Добрич и Ловеч. За шест години настанените деца по проекта са над 6 500. Заличените от регистрите приемни семейства са 1 146,..

публикувано на 28.01.22 в 10:18

Топъл за сезона ден

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед. Ще духа слаб, до умерен югозападен вятър, който следобед ще се обърне от запад-северозапад и временно ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. За Шумен - около 8 градуса.

публикувано на 28.01.22 в 06:19

Заразените са над 26%

Новите случаи на коронавирус в Североизточна България са 532. Най-много положителни проби са отчетени в Русенско - 192. В Шуменско са 115, в Силистренско - 88, в Търговищко - 83. Най-малко новорегистрирани има в Разградско - 54.  В страната са отчетени 9874 новозаразени с инфекцията при направени 37 945 теста. Това показват данните в Единния..

публикувано на 28.01.22 в 04:36
Подкасти от БНР