Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани и медици на протест

МБАЛ - Кубрат
Снимка: МБАЛ - Кубрат

Лекари, които са напуснали болницата в град Кубрат, медицински персонал и граждани протестираха днес в подкрепа на здравното заведение. Искането е Общинският съвет да преразгледа решението си, с което назначава нов управител на МБАЛ - Кубрат и до провеждането на конкурса да удължи срока на договора на досегашния ръководител д-р Павлина Минчева.

„Не сме съгласни с начина, по който стана това предсрочно прекратяване на договора на един директор, който 16 години е на поста и е бил добър мениджър. Болницата няма задължения, а е на печалба от 300 000 лева. Извършен е ремонт на почти всички отделения. Логично е, след като няма да се продължи договорът на досегашния директор, да се стартира много по-рано конкурсна процедура и да се избегне вакуумът, който се получи“, каза един от организаторите Мариян Петров.

По думите му след напускането на над 15 медици в момента  болницата е почти без персонал. Така са ковид отделението, вътрешно, хирургия. Спешна помощ не успява да насмогне, тъй като трябва да транспортира пациентите до Разград, а разполагат с един екип.

„Линейката постоянно пътува. Можем ли да си го позволим община Кубрат да остане без болница месец-два-три, докато някой на някакви нива прави опити да привлича кадри“, попита Мариян Петров. Той допълни, че протестите ще продължат, а успоредно с това ще бъде организирана и подписка, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Новият управител д-р Леман Балканджиева обясни, че прави всичко възможно да съхрани лекарските екипи и пациентите да имат здравна грижа. 16 лекари са на работните си места, а в  момента в болницата има трима болни. Полагат се усилия за привличане на нови специалисти, водят се разговори с част от напусналите лекари да се върнат.

„Вратата е отворена за всеки, който желае да работи. Мисля, че ще достигнем до консенсус и болницата ще заработи, както досега. По отделенията има лекари, има готовност да тръгнат лабораторията, рентгена и другите звена. Има възможност да се стиковат нещата. Много млади кадри със специалност търсят поле за изява“, каза д-р Балканджиева. Тя увери, че няма опасност от спиране на плащанията към болницата и съответно за трудовите възнаграждения. 

„За 16 години нито един млад специалист не е поканен да работи тук“, заяви от своя страна кметът на община Кубрат Алкин Неби.

Чуйте репортаж по темата на Ивелина Иванова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца на гости в полицията

Децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Разград, участници в поредната смяна на „Еколято 2024”, преминаха през втората за това лято Детска академия по безопасност.  Те усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им,..

публикувано на 26.07.24 в 12:26

Дрога в станиол

23-годишен е задържан заради дрога в Районното управление в Кубрат, съобщават от полицията.  Полицейска проверка е била извършена на лек автомобил „БМВ“, паркиран до бивша макаронена фабрика в землището на кубратското село Беловец. В колата са установени двама младежи на 24 и 23 години.  При извършен обиск е открита станиолова обвивка,..

публикувано на 26.07.24 в 11:58

Две жени ранени при катастрофа

Две жени пострадаха при катастрофа, станала вчера по обяд в землището на лознишкото село Манастирско, съобщават от полицията в Разград.  Лек автомобил, управляван от 34-годишен водач от Лозница и автомобил, шофиран от 49-годишна жена от тервелското село Градница се сблъскват при разминаване.  При удара пострадали водачката, която е с фрактура на..

публикувано на 26.07.24 в 11:50

Запазват средищните училища

Всички средищни училища в община Исперих ще бъдат запазени и през следващата година, каза заместник-кметът Аксел Кючюк, съобщава БТА. Той обясни, че списъкът на средищните училища и детски градини е обсъден и гласуван от съветниците на юлското им заседание.  По думите му, според изискванията на Министерството на образованието и науката списъкът се..

публикувано на 26.07.24 в 10:06

Четирима пострадаха при катастрофа

Катастрофа между два леки автомобила затвори частично пътя Разград - Търговище в района на село Манастирско.  Сигналът е получен около 12:15 часа на 25 юли. Челно са се ударили "Фолксваген Голф" с турска регистрация и "Хонда CRV" с търговищка регистрация. Зад волана на "Голф"-а е била 49-годишна жена от село Брестовене. В колата се возели..

публикувано на 25.07.24 в 13:27

Младеж преби майка си

19-годишен младеж от Кубрат е задържан за извършено домашно насилие, съобщават от полицията в Разград.  Около 22:00 часа на 24 юли на тел.112 е получен сигнал, че след скандал младежът е нанесъл удари по тялото на 38-годишната си майка.  По случая се води проверка за причиняване на телесна повреда по начин, особено мъчителен за пострадалата,..

публикувано на 25.07.24 в 13:05

Топъл обяд от БЧК

Успешно приключи кампанията “Заедно можем повече” на младежите от БЧК Разград по време на Панаира на киселото мляко. По време на тридневната фиеста доброволците на червенокръстката организация предлагаха на символични цени разнообразни сувенири, изработени от доброволци на младежката организация.  Кампанията тази година е за осигуряване на..

публикувано на 25.07.24 в 09:46