Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Граждани и медици на протест

МБАЛ - Кубрат
Снимка: МБАЛ - Кубрат

Лекари, които са напуснали болницата в град Кубрат, медицински персонал и граждани протестираха днес в подкрепа на здравното заведение. Искането е Общинският съвет да преразгледа решението си, с което назначава нов управител на МБАЛ - Кубрат и до провеждането на конкурса да удължи срока на договора на досегашния ръководител д-р Павлина Минчева.

„Не сме съгласни с начина, по който стана това предсрочно прекратяване на договора на един директор, който 16 години е на поста и е бил добър мениджър. Болницата няма задължения, а е на печалба от 300 000 лева. Извършен е ремонт на почти всички отделения. Логично е, след като няма да се продължи договорът на досегашния директор, да се стартира много по-рано конкурсна процедура и да се избегне вакуумът, който се получи“, каза един от организаторите Мариян Петров.

По думите му след напускането на над 15 медици в момента  болницата е почти без персонал. Така са ковид отделението, вътрешно, хирургия. Спешна помощ не успява да насмогне, тъй като трябва да транспортира пациентите до Разград, а разполагат с един екип.

„Линейката постоянно пътува. Можем ли да си го позволим община Кубрат да остане без болница месец-два-три, докато някой на някакви нива прави опити да привлича кадри“, попита Мариян Петров. Той допълни, че протестите ще продължат, а успоредно с това ще бъде организирана и подписка, която ще бъде внесена в Народното събрание.

Новият управител д-р Леман Балканджиева обясни, че прави всичко възможно да съхрани лекарските екипи и пациентите да имат здравна грижа. 16 лекари са на работните си места, а в  момента в болницата има трима болни. Полагат се усилия за привличане на нови специалисти, водят се разговори с част от напусналите лекари да се върнат.

„Вратата е отворена за всеки, който желае да работи. Мисля, че ще достигнем до консенсус и болницата ще заработи, както досега. По отделенията има лекари, има готовност да тръгнат лабораторията, рентгена и другите звена. Има възможност да се стиковат нещата. Много млади кадри със специалност търсят поле за изява“, каза д-р Балканджиева. Тя увери, че няма опасност от спиране на плащанията към болницата и съответно за трудовите възнаграждения. 

„За 16 години нито един млад специалист не е поканен да работи тук“, заяви от своя страна кметът на община Кубрат Алкин Неби.

Чуйте репортаж по темата на Ивелина Иванова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирват 81-годишна жена

Полицията в Кубрат издирва Султан Али Манаф от село Мъдрево. 81-годишната жена е напуснала дома си на 21 януари 2022 г. следобед и оттогава е в неизвестност. По данни на близките, Султан Али се придвижва с помощни средства и страда от остра форма на деменция.  От полицията умоляват гражданите, които имат информация за жената, да се обадят..

публикувано на 24.01.22 в 14:47
Разград

Разград се готви за празник

Започва празничната седмица посветена на Деня на Разград – 28 януари. Богатата събитийна програма предвижда днес акция по домовете на ветераните и носителите на почетни отличия. Традиционно община Разград организира събития за съгражданите си от всички възрасти. И тази година те са съобразени със здравните мерки. Програмата в празничния..

публикувано на 24.01.22 в 13:48

Поход в чест на празника

Туристически поход, посветен на Деня на Разград и 144 години от Освобождението му, организират днес в лудогорския град от ТД „Буйна кръв“. Маршрутът е: с. Просторно, с. Топчии, с. Побит камък, а сборният пункт е в 09:30 ч. на Автогара Разград.

публикувано на 22.01.22 в 08:54

На лов за нарушители

 Специализирана полицейска операция по безопасност на движението стартира в 16 ч. днес в Разградска област. Ще се осъществява засилен контрол на водачите на превозни средства за поведението им спрямо пешеходците на пътя, ще се следи и за спазването на правилата от страна на самите пешеходци. Проверките ще продължат до 30 януари включително...

публикувано на 21.01.22 в 15:01

Нов началник на Районното

Главен инспектор Константин Костов е новият началник на Районното управление на полицията в Исперих. Той беше представен днес от директора на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков. Заповедта за временното преназначаване е на Министъра на вътрешните работи. Константин Костов постъпва в системата на МВР през 2004 г. През..

публикувано на 21.01.22 в 14:55

Пожар изпепели 430 бали

360 бали слама и 70 бали люцерна са унищожени при пожар в кубратското село Каменово. За това информират от Областната дирекция на МВР – Разград. Сигналът за запалването е получен около 19 ч. снощи. Пожарът е в недвижим имот, собственост на 55-годишен мъж. Щетите са в процес на изясняване. Започнато е досъдебно производство.

публикувано на 21.01.22 в 10:15

Болница на кръстопът

Болницата в Кубрат продължава да е празна сграда, която трупа разходи за отопление и осветление. Това каза за Радио Шумен Мариян Петров от Сдружение „Потомци на Дуло“. Той беше един от организаторите на протеста в началото на декември, след решението на Общинския съвет да не поднови договора на дългогодишния управител на лечебното заведение Павлина..

публикувано на 20.01.22 в 16:22
Подкасти от БНР