Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тони Теллалов с наградата „Иван Пейчев“

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2021 година ще бъде връчена на Тони Теллалов за най-новата му стихосбирка „Парче от икона“. За участие в тазгодишното издание на конкурса са изпратени 20 творби. Жури в състав проф. Михаил Неделчев, проф. Добрин Добрев, проф. Евдокия Борисова, Мирела Иванова, Иван Карадочев, Кристин Димитрова, Петър Чухов, Даниела Вичева, Антонин Горчев присъди тазгодишната награда на Тони Теллалов.

Той ще получи грамота и плакет – статуетка със златно перо, изработена от Валерий Желязков, и 3000 лева.

Тони Теллалов е автор на 8 стихосбирки. Носител е на национални награди за поезия и проза, на Наградата на Община Шумен за култура в раздела за литература, редактор и съставител е на поетични книги, литературни сборници и алманаси.

Конкурсът, посветен на Иван Пейчев, се провежда на всеки две години от 2005 г. насам в Шумен – родното място на поета.

Връчването на наградата ще се състои на 16 декември,рождената дата на Иван Пейчев. В 16.30 часа по традиция ще бъдат поднесени цветя пред паметника на поета. Церемонията ще продължи от 17.00 часа в танцувалната зала на Общинския младежки дом.

Още чуйте от интервюто на Тони Теллалов за Радио Шумен.ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба и ремонт за галерията

Първа за годината изложба е вече подредена в Художествената галерия в Силистра. Богата програма подготвят от културната институция за отбелязване на две годишнини, заяви директорът Йордан Колев. През март се навършва половин век от откриването на Художествената галерия. 130 години се честват тази година и от построяването на сградата, която..

публикувано на 18.01.22 в 09:13

Художници в Търговище

„С ентусиазма и желанието да запазим за бъдещето имената и изкуството на художниците, родени и израснали в Търговище направихме този каталог за тях“, казва директорът на галерията "Проф. Никола Маринов" в града Пламен Проданов. Културният институт спечели проект пред ресорното министерство за издаването на енциклопедия за творчеството на художници,..

публикувано на 17.01.22 в 15:56
Таня Карбова

Нов директор на Театрално-музикалния център

В самия край на миналата година Театрално-музикалният център в Разград смени своя директор. След като мандатът на предишния ръководител Тодор Мадолев изтече, след конкурс на неговото място вече е актрисата Таня Карбова. Преди дни тя представи своите намеренията за бъдещето на културния институт, като акцент в работата ѝ ще бъде създаването на..

публикувано на 14.01.22 в 09:48

Млади виртуози в Шумен

Три талантливи деца днес ще очароват публиката в Шумен на концерта на Симфоничния оркестър. Две от тях са ученици на известния цигулков педагог Благородна Танева, която преподава и в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Третото дете учи цигулка при нейната дъщеря Зорница Иларионова. Всички те са носители на многобройни награди от..

публикувано на 13.01.22 в 13:24

Арт тунел за млади творци

Средства за изграждането на Арт тунел за изкуство събират от фондация „Подобри“. Идеята на младежите е да създадат пространство, което да дава свобода на всеки артист да се изяви пред широка аудитория без ограничения. Арт тунелът ще бъде мобилна конструкция, в която артистите ще могат да организират своите изложби и събития. Идеята на младите..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

От Пет могили до Токио

Антоан Костадинов е още дете, когато осъзнава, че пътят му ще бъде свързан с Япония, нейните култура и език. Но за да стигне до мечтата си, 30-годишният мъж е  трябвало да завърши основно образование в николакозлевското село Пет могили, да мине през Eзиковата гимназия в Шумен и да стигне до Варна. В морската столица, докато учи в специалността..

публикувано на 07.01.22 в 13:02

РИА по пътя на успеха

РИА е едно от новите имена в българската рок и поп музика. Зад артистичния псевдоним стои младата Мария Мирославова. Въпреки че е на по-малко от 20 години, в биографията си има успехи в музиката, спорта и литературата. Сега е студент в Манчестър, а нейната първа песен "Нашата мечта" в края на 2021 г. оглави класацията „БНР топ 20“. Още за успехите на..

публикувано на 07.01.22 в 11:53
Подкасти от БНР