Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

1.2 милиона за ремонти

Снимка: Радио Шумен

Ремонти за 1 200 000 лв. е извършило шуменското общинско предприятие „Строителство и благоустройство“ през тази година. Това съобщи директорът му Недко Салабашев.

Предприятието работи по конкретни заявки от Община Шумен. „Каквото ни възложат – това изпълняваме. Може и да не сме ги приключили на 100%, но голяма част са готови. В предприятието сме 60 души. В администрацията сме четирима, а останалите са строителни работници и работници по поддръжката. Ние се стремим да ограничим наемането на външни фирми за ремонти. Реагираме и на аварийни сигнали. Ако в една детска градина сутринта изгори печката и не могат да сготвят, ние сме като пожарната“, обясни Салабашев.

Строителните работници от общинското предприятие са влизали във всяка детска градина на Община Шумен поне веднъж през 2021 г. Извършени са ремонти на стойност 216 хил. лв.

„Най-обемиста е работата по смяна на санитарните възли. Това включва подмяна изцяло на ВиК инсталацията, на ел. мрежата, гипсокартон, скриване на всички кабели и тръби, фаянс, теракот. Това е обемиста работа, която за всяка група продължава поне месец“, допълни той. В момента се ремонтира санитарен възел в ДГ „Светулка“ в шуменския квартал "Боян Българанов".

Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ поддържа също детските и спортните площадки. Продължава процесът по премахване на опасните съоръжения. „Там има много работа основно заради вандалските прояви“, каза Салабашев. Най-много щети се нанасят на площадките до пл. „Оборище“, „Бадема“ (кв. Тракия) и на ул. „Цар Освободител“. До края на ноември по детските площадки са извършени ремонти за 73 000 лева. Повече от половината са за възстановяване на съоръжения след вандалски прояви.

Около 16 хил. лв са похарчени за ремонт и почистване на шахтите, макар резултатите в тази насока да не са задоволителни. „Три пъти поне сме чистили шахтите по бул. "Симеон Велики“. Почистването е наша работа, но заустването на шахтата в канализационната мрежа е работа на ВиК дружеството. Те не винаги се отзовават, даже може да се каже, че по-рядко го правят“, оплака се Салабашев.

Нужна е по-добра координация с водното дружество, за да бъдат шахтите в по-добро състояние, обясни директорът на общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пешеходци на фокус

Полицейска операция за контрол на неправилно пресичащи пешеходци и водачи, които отнемат предимство на пешеходци, се провежда на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. По време не операцията ще се следи дали пешеходците нарушават правилата, пресичат ли на непозволени и забранени места. Проверките ще се извършват на територията на..

публикувано на 24.01.22 в 16:20

Следят под лупа харча на милионите

Предложението за сформиране на два екипа от служители на община Шумен, общински съветници и кметове на села, които да следят как се разходва 20 -милионният заем за ремонт на улици в града и селата беше одобрено от Правна комисия. Юристите обаче направиха и някои корекции във внесеното от кмета Христов предложение. Според промените, екипите ще..

публикувано на 24.01.22 в 16:13

Четирима спестиха санкции

Четирима шуменци са едни от първите клиенти на НАП, които си спестиха по 20% от наложени им санкции. Това стана възможно след влизане в сила на новата разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания от 23 декември 2021 г. Тя дава възможност при наложена глоба или имуществена санкция от НАП, нарушителите да имат възможност да..

публикувано на 24.01.22 в 15:12
Ася Аспарухова - ДБГ

Защо вдигнаха данъка?

Поемането на дългосрочния заем от 20 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа и вдигането на данък сгради са сред най-значимите решения, които взе Общинският съвет в Шумен през изминалата година. Това каза в ефира на Радио Шумен председателят Ася Аспарухова. По думите ѝ, за да се синхронизира Наредбата за местните данъци и такси, съветниците..

публикувано на 24.01.22 в 14:38

Властта на крак срещу заразата

Заседание на Областния кризисен щаб ще се проведе утре от 10 ч. в Шумен. Причината е нарастващата заболеваемост от COVID-19 на територията на област Шумен. На заседанието директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова ще представи информация за актуалната епидемична обстановка и извършените до момента имунизации в рамките на ваксинационната..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Бебе на 5 месеца с коронавирус

Заболеваемостта в Шуменска област на двуседмична база вече е 555 на 100 000 души, съобщиха от РЗИ. 162 новозаразени са регистрирани с COVID-19 за последните три дни. Най-малкият инфектиран е момиченце на 5 месеца, а най-възрастният е на 90 години. Над 2000 са поставените дози ваксини срещу коронавирус а изминалата седмица. Общият брой..

публикувано на 24.01.22 в 12:56

Пожар в шуменската болница

За среднощен пожар в МБАЛ - Шумен вчера съобщават от местната полиция. Малко след полунощ на 23 януари е приет сигнал за пожар в стая на седмия етаж в шуменската болница. Към мястото на произшествието са насочени два противопожарни екипа. Установено били задимяване в коридора на етажа. Пожарът бил ликвидиран от болничния персонал до пристигане на..

публикувано на 24.01.22 в 12:52
Подкасти от БНР