Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роуминг като у дома" още 10 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 10 години се удължава схемата „роуминг като у дома“, благодарение на която не се плащат допълнителни такси за разговори, съобщения и интернет при пътуване в друга страна от ЕС. Това става факт, след като Съветът на Европейския съюз постигна споразумение с Европейския парламент.

Първоначалната роуминг схема трябваше да изтече на 20 юли 2022 г. След въвеждането ѝ около 170 милиона души са се възползвали от предимствата да поддържат връзка по време на пътуванията си из Европа, като плащат същите цени както в родината си. Системата работи в цялото Европейско икономическо пространство, което включва всички 27 страни от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето през новата седмица

В понеделник ще е предимно ясно, до обяд – слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни. През нощта ще духа слаб северен вятър, а през деня –..

публикувано на 25.08.24 в 14:23

Родители в подкрепа на промените в ЗПУО

Тридесет и осем  родителски организации от цялата страна се обявиха в подкрепа на промените в Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО), които бяха приети с голямо мнозинство от Народното събрание.  Радио Шумен припомня, че промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. В..

публикувано на 25.08.24 в 13:06

Слънце и облаци в неделя

Температурите в Североизточна България в 6 часа тази сутрин са: 15 градуса в Търговище, 18 – в Русе и Силистра, 19 – в Разград. В Шумен измерената температура е 14 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, следобед слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 79%. Днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 07:28

Времето в събота

20 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, влажността на въздуха е 95 %.  23 градуса е в Русе и Силистра, 21 – в Разград и 18 градуса в Търговище.  И днес ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, по- късно ще се появи слаб вятър от изток- североизток. Максималните..

публикувано на 24.08.24 в 06:20
Архив

Борисов иска магистрала за 3 години

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети магистралата „Русе-Бяла-Велико Търново“. Символичната първа копка на участъка беше направена в началото на декември миналата година от служебния министър Андрей Цеков.   „Можете да кажете на хората в Търново, Бяла и Русе, че в момента ние си търсим партии за споделена отговорност – който иска в..

публикувано на 23.08.24 в 15:42

Драстичен спад на водните запаси

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година.  Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година засушаването продължава повече от три месеца.  Има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година. Намаление на обемите се отчита и на..

публикувано на 23.08.24 в 13:37

Планово без ток в петък

Профилактика и неотложни ремони на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 23 август, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област  от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Медовене и с. Просторно. В Русе нска..

публикувано на 23.08.24 в 08:53