Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват министър за плагиатство

В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева.Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър. Това съобщава БНР.

„Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница „Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

За какво става дума? От 180 страници дисертация на тема „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика - логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление „Икономика“.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения.

Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ.

Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

Те са трима. Екип са научните ръководители.“

Да, но са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, но дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от доклади на министерства, служби и неправителствени организации в полза на докторантурата на Везиева.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието. Последиците обикновено са неприятни.

Този сигнал бе определен днес от Везиева като политическа атака.

„Според мен тя си е чисто политическа в правилно подбрания момент – предстои да бъде сформиран кабинет, аз съм част от служебния кабинет, така че тя си е с перфектен тайминг по отношение на всичко това в страната ни. Не очаквайте от мен да се държа по начина, по който се държат към мен – да се пуска в пространството нещо, което не е потвърдено. Но всичко, което се случва в последните две седмици, определено говори за такава политическа атака в перфектния тайминг“, посочи Везиева.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето през новата седмица

В понеделник ще е предимно ясно, до обяд – слънчево, но сутринта на места ще има условия за намалена видимост или ниска облачност и в крайните югоизточни части на района не е изключено за кратко да превали. Следобед ще се увеличат средната и високата облачност, но валежи са по-малко вероятни. През нощта ще духа слаб северен вятър, а през деня –..

публикувано на 25.08.24 в 14:23

Родители в подкрепа на промените в ЗПУО

Тридесет и осем  родителски организации от цялата страна се обявиха в подкрепа на промените в Закона за предучилищно и училищно образование (ЗПУО), които бяха приети с голямо мнозинство от Народното събрание.  Радио Шумен припомня, че промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. В..

публикувано на 25.08.24 в 13:06

Слънце и облаци в неделя

Температурите в Североизточна България в 6 часа тази сутрин са: 15 градуса в Търговище, 18 – в Русе и Силистра, 19 – в Разград. В Шумен измерената температура е 14 градуса, атмосферното налягане е 990 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, следобед слабо ще се понижи. Относителната влажност на въздуха е 79%. Днес ще..

публикувано на 25.08.24 в 07:28

Времето в събота

20 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, влажността на въздуха е 95 %.  23 градуса е в Русе и Силистра, 21 – в Разград и 18 градуса в Търговище.  И днес ще преобладава слънчево време. Сутринта ще е почти тихо, по- късно ще се появи слаб вятър от изток- североизток. Максималните..

публикувано на 24.08.24 в 06:20
Архив

Борисов иска магистрала за 3 години

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети магистралата „Русе-Бяла-Велико Търново“. Символичната първа копка на участъка беше направена в началото на декември миналата година от служебния министър Андрей Цеков.   „Можете да кажете на хората в Търново, Бяла и Русе, че в момента ние си търсим партии за споделена отговорност – който иска в..

публикувано на 23.08.24 в 15:42

Драстичен спад на водните запаси

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология 2024 г. е третата поред суха и гореща година.  Месец юни е бил най-горещият от 1930 г. насам, като тази година засушаването продължава повече от три месеца.  Има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година. Намаление на обемите се отчита и на..

публикувано на 23.08.24 в 13:37

Планово без ток в петък

Профилактика и неотложни ремони на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 23 август, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област  от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Медовене и с. Просторно. В Русе нска..

публикувано на 23.08.24 в 08:53