Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наркооранжерии в стара мелница в Шуменско

Наркооранжерии в четири хладилни ремаркета са разкрити при спецакция от криминалисти на Областната дирекция на МВР - Шумен. Служители на сектор „Специализирани тактически действия“ задържаха петима, съпричастни към отглеждане на конопени растения.

Действията на полицейските служители започнали в средата на септември, след като получили информация от жители на Златна нива, че в селото често идват непознати коли с чужда регистрация. Криминалисти започнали наблюдение и установили, че в бивша мелница има движение на автомобили.

В ранните часове на 29 декември в условия на неотложност криминалисти пристъпили към целенасочени действия по проверка на помещения в сградата. Служители на сектор „Специализирани тактически действия“ при Областната дирекция на МВР - Шумен задържали двама мъже на 34 и 48 години от София и Ловеч, и 21-годишна жена от софийското село Бистрица и 28-годишна жена от Варна.

Открити са четири хладилни полуремаркета, снабдени с климатични инсталации в работен режим. Действията на разследващите продължили под надзор на дежурен прокурор в Окръжната прокуратура. При извършения оглед било установено, че в хладилните полуремаркета се полагат грижи за над 600 саксии, засадени с растения от рода на конопа. Част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост. Четирите помещения са оборудвани с лампи, системи за поливане, вентилация, контрол на въздуха и температурата. Ползвани са препарати за стимулиране на растежа им.

В стопанска постройка е намерено специално изградено за целта помещение, обособено за сушене на зелена листна маса. Оттам са иззети над 10 кг суха тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. Открити са и три електрогенератора. Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност. Установен и задържан е и собственикът на базата – 35-годишен мъж от Варна.

Действията на криминалисти и разследващи от ОДМВР - Шумен продължават и към момента. Ще се извършват допълнителни огледи. Благодарение на добре планираната и успешна спецоперация, до пазара не е стигнало огромно количество от високорисковото наркотично вещество. Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества , предназначени за разпространение, продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода за Костена река

Питейна вода за жителите на шуменското село Костена река, което от месец юли е без вода са осигурили от Областната организация в Шумен на Български червен кръст.  За това съобщи в профила си във Фейсбук Даниела Русева, зам.- кмет на община  Шумен.   Водата е превозена до селото, а доброволци са се организирали за раздаването и.  "Искрено..

публикувано на 22.09.24 в 17:36

Няма да вдигат данъците

Не се предвижда промяна в размера на местните данъци и такси в община Шумен през следващите 3 години. Това е записано в бюджетна прогноза на общинска администрация за периода 2025-2028 г. Документът ще бъде на вниманието на Общинския съвет на на 26 септември. Очаква се слабо да нараснат приходите от данъците върху недвижимите имоти, върху..

публикувано на 20.09.24 в 14:02
Община Шумен

Безплатни автобуси за фестивала

Безплатен транспорт за зрителите на Международния исторически фестивал „Доблест и слава“ осигурява Община Шумен на 28 септември (събота), когато през целия ден край Стария град жители и гости на града ще могат да наблюдават демонстрации, спектакли и възстановка на историческата битка за Шуменската крепост. В съботния ден автобусите ще тръгват от..

публикувано на 20.09.24 в 13:37

Автофест под въпрос

Притеснения около организирането на автофест през октомври в Шумен изразиха всички участници в комисията по младежки дейности и спорт към Общинския съвет.  Събитието е обявено в сайта на Автомобилен спортен клуб „Шумен аутоспорт“. Трасето трябва да е с дължина от 3350 метра в природния парк "Шуменско плато". Това събитие не е част от Държавния спортен..

публикувано на 20.09.24 в 12:41

Празник на пътната безопасност

Първокласници от НУ "Илия Р. Блъсков" в Шумен и деца от подготвителната група в училището се включиха в инициативата на Областната дирекция на МВР – Шумен, насочена към превенция на най-малките участници в движението. С помощта на полицейските инспектори Милен Минев, Тунай Йонуз и Йордан Жеков научиха важни правила за движение и игри. Листовки..

публикувано на 20.09.24 в 11:38

Задигнаха стоки за 9000 лв.

Задържаха извършителите на кражба от хранителен магазин в Шумен, съобщават от полицията. Двама мъже от Карнобат – на 30 и на 26 години – задигнали хранителни продукти за 9000 лв. от търговски обект на шуменската улица „Ген. Скобелев“.  Между 7 и 13 септември двамата многократно влизали в магазина, за да „се снабдят“ с продукти, са установили..

публикувано на 20.09.24 в 11:06

Заедно под сферата

Шести рожден ден ще отбележи Младежката сфера в Шумен на 23 септември. По този повод е организирано събитие „Заедно под сферата“.  Програмата ще започне в 16:00 часа с младежко изложение. В него организациите ще представят на младите хора възможностите, които предлагат за включване в местните инициативи. За повече информация са подготвени..

публикувано на 20.09.24 в 09:39