Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От Пет могили до Токио

Снимка: Езикова школа "Satori"

Антоан Костадинов е още дете, когато осъзнава, че пътят му ще бъде свързан с Япония, нейните култура и език. Но за да стигне до мечтата си, 30-годишният мъж е  трябвало да завърши основно образование в николакозлевското село Пет могили, да мине през Eзиковата гимназия в Шумен и да стигне до Варна.

В морската столица, докато учи в специалността „Електроника“, се записва на курс по японски език.

В момента той има собствена школа с 50 ученици, преподава японски език и в едно варненско училище. Така под неговото ръководство във вселената на този толкова непознат език са се впуснали хора от 10 до над 60-годишна възраст. От последните е и Сълза Стаменова.

Сенсей е почетна титла, която се използва за показване на уважение в Китай и Япония. Дословно думата се превежда като „човек, роден преди друг" или „този, който идва по-рано“. Като цяло тя се използва в подходяща форма след името на човека и означава „учител“.

В случая, Антоан Костадинов е твърде млад, за да бъде личността, която е придобила знания и мъдрост, благодарение на възрастта и опита си, но заради усилията и постигнатото ниво в японския език тази титла му приляга повече от естествено.

Чуйте разговорът на Миглена Стефанова с Антоан Костадинов и Сълза Стаменова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни карти за отличници

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ има стратегия да привлече през годината повече млади читатели с осигуряване на безплатни целогодишни читателски карти за първокласници и отличници. Търсене има към книги от чужди и български автори. Има и увеличение на броя на читателите през 2021 г. За всеки читателски вкус ние можем да предложим..

публикувано на 28.01.22 в 16:43

Осъдени души

Спектакълът „Осъдени души“ ще се играе в четвъртък, 27 януари, от 19 часа в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Той е дело на  режисьора Бойко Илиев. Постановката е по едноименния роман на Димитър Димов. В главните роли се превъплъщават добре познатите от малкия и големия екран Елена Петрова, Ники Илиев и Любомир Ковачев, както и..

публикувано на 26.01.22 в 13:26

Контрабасът на шуменска сцена

Като любопитен определят концерта на шуменската Симфониета днес. Причината е в първото изпълнение на иначе рядко представяните произведения за контрабас.  След няколко часа публиката ще чуе Концерта за контрабас на композитора Серж Кусевицки, който е бил и легендарен контрабасист. Музикантът е роден в Русия, но три години след революцията от..

публикувано на 26.01.22 в 09:13

Затвориха театър заради скъпия ток

Преустановява дейността си от утре - 26 януари, Драматично-кукленият театър в Силистра, съобщи директорът на културния институт Златина Станева. Тя уточни, че причината са непосилните сметки за електрическа енергия. Спира всякаква дейност на театъра, както репетиционна, така и игрална за драматичните представления. Запазват се само..

публикувано на 25.01.22 в 15:56
Държавна опера - Русе

Конкурс за директор на операта

Четирима кандидати са допуснати до конкурса за директор на Държавната опера в Русе. Това става ясно от сайта на Министерството на културата. Напред продължават досегашният директор Иван Кюркчиев, драматургът и солист на операта Пламен Бейков, оперният режисьор Георги Симеонов и Иван Илиев. Конкурсът ще се проведе на 9 февруари от 10:30 часа..

публикувано на 25.01.22 в 10:10

Конкурс за любовта

Регионален конкурс за стихотворение и есе на тема „Любовта е…“, посветен на месец февруари, организира Общинският младежки дом в Шумен. Той е предназначен за ученици от 5 до 12 клас, като идеята е да се провокира творческото мислене на младите хора и да им се даде възможност да изразят своите мисли, усещания и впечатления за любовта, съобщават..

публикувано на 24.01.22 в 15:22

Радио Шумен с номинация за "Сирак Скитник"

Радио Шумен ще излъчи концерта-церемония по повод 87-ия рожден ден на Българското национално радио и връчването на годишните награди „Сирак Скитник“. Традиционно церемонията се провежда на 25 януари в Първо студио на БНР и ще започне в 19 ч. В нея ще участва Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов, а специален гост-солист ще е Петя..

публикувано на 24.01.22 в 13:27
Подкасти от БНР