Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Информационна система в помощ на гражданите

Започва мащабен проект за създаването на единна интегрирана географска информационна система за нуждите на русенци, съобщават от местната администрация. Това ще е портал с интерактивни тематични карти, с актуални данни за общината от различните сфери на обществения живот - икономика, култура, комунални дейности, строителство, екология, туризъм. Системата ще бъде абсолютно безплатна и достъпна за гражданите и ще бъде поместена на сайта на общината, както и в различните категории на отделните дирекции и общински дружества. По този начин русенци ще могат да правят редица справки 24/7, което би спестило на тях и администрацията средства и времеви ресурс.

Целта е системата непрекъснато да се допълва и развива, като проектът предвижда и внедряването на софтуер, който позволява общинските служители на терен да обновяват на място информацията в картите - например при ремонтиране на авария, поставяне на нови контейнери за отпадъци или отстраняване на опасни дървета.

Очаква се до края на месец февруари да завърши интегрирането на системата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заклеха се

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание.  Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание. Сред присъстващите в пленарна..

публикувано на 19.01.22 в 10:56

Слънчева и студена сряда

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността.  Ще духа слаб, по Черноморието умерен северозападен вятър, който следобед постепенно ще се преориентира от югозапад.  Максимални температури между 1° и 6°, за Шумен - около 2°.

публикувано на 19.01.22 в 05:30

Втори ден рекорд на заразените

За втори пореден ден у нас e регистриран рекорден брой новозаразени с коронавирус - 11 181 души. Расте и процентът на положителните проби. Те са 24,3 на сто от направените близо 46 хиляди теста, показват актуализираните данни на Единния информационнен портал.  В болница са постъпили още 660 пациенти с Covid-19, общият брой на хоспитализираните е..

публикувано на 19.01.22 в 05:07

Без ток днес

Разград До 20-ти януари от 08:00 до 16:30ч. са възможни смущения на електрозахранването в селата Пороище, Градина, Островче, с.Синя вода, Сейдол, Тръбач, Трапище и Чудомир. До 21-ви януари от 08:30 ч. до 17:00ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в село Балкански. Силистра До 21-ви януари от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде..

публикувано на 19.01.22 в 04:58

Повече сигнали за медицинска помощ

Над 70 сигнала на денонощие постъпват в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе. Половината от тях са от пациенти с коронавирусна инфекция. Очаква се и увеличаване натовареността на здравната система в града и региона. Това стана ясно от проведена среща на областния управител Анатоли Станев с директора на ЦСМП д-р Иванка Маринова във връзка с..

публикувано на 18.01.22 в 16:53

Среща с посланика на Азербайджан

Работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София Негово превъзходителство г-н Хюсеин Хюсеинов проведе кметът на община Шумен Любомир Христов. По-рано днес двамата обсъдиха възможностите за партньорство в различни сфери. Любомир Христов запозна госта с богатото културно-историческо наследство на Шуменския край. Той..

публикувано на 18.01.22 в 15:01

Повече пари за образование

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков посочи четири основни приоритета за новия си мандат. Първият е свързан с освобождаване от такси за детските градина на всички деца над 3-годишна възраст. Нова програма предвижда финансирането на ремонт на спортните площадки и физкултурните салони в учебните заведения. Тя ще работи..

публикувано на 18.01.22 в 12:11
Подкасти от БНР