Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Двойно повече спешни повиквания

д-р Енчо Василев
Снимка: Незабравка Кирова-Христова

Чувствително завишаване на повикванията от пациенти със симптоматика на коронавирусна инфекция, съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.

Тенденцията е от преди коледно-новогодишните празници и продължава и днес. На фона на тази картина е налице и недостиг на персонал.
"Говорим буквално за двойно увеличение на случаите" , заяви д-р Енчо Василев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.

"Има обаче още хора, които поради дезинформация не искат или се страхуват да постъпят в болница. Това го установихме категорично. Те идват силно влошени вече за лечение", каза още лекарят. 

"Повече повиквания и по-малко екипи – това е ситуацията в Силистра от години. Балансът е отрицателен – повече напуснали – по-малко нови назначения. Три са елементите, нужни за постигане на стабилност, като по учебник - да има мотивация - финансова, социална и статусна", каза още д-р Василев.

По думите му, проблемът с напускащите медици е огромен и спешно трябва да се предприемат мерки, трима напускат, един идва на половин щат. Пандемията изважда този кадрови проблем още по-ярко,  категоричен е д-р Василев.

"Ускорени мерки за привличане на кадри, иначе няма да се изпълнят никакви медицински стандарти", допълни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Соларни лампи срещу скъпия ток

Втора община в Силистренско ще монтира соларно улично осветление. До септември 2023 година в Алфатар трябва да бъдат подменени уличните лампи, съобщават от общината. Проектът е по Програмата за развитие на селските райони. Предвижда се подмяна на уличното осветление в град Алфатар с 341 автономни соларни светлинни модула, складиращи слънчевата..

публикувано на 28.01.22 в 08:57

Бой в игрална зала

Двама са задържани по подозрение в нанасяне на средна телесна повреда на 45-годишен мъж, съобщават от силистренската полиция. На 26 януари около 20.30 часа в игрална зала в Дулово между група мъже възникнал конфликт, последван от побой, при който на 45-годишния била причинена фрактура на единия крак. По подозрение в съпричастност в полицейския..

публикувано на 27.01.22 в 09:33

358 ученици с ваксини

Педагогическите специалисти със завършен ваксинационен цикъл в област Силистра са малко над 50%, съобщават от Регионалното управление на образованието. При непедагогическия персонал ваксинирани са повече от 46 на сто. Имунизираните ученици са 358 или под 4 процента от общия брой учащи. От общо 44 училища в Силистренско 22 са с над 70%..

публикувано на 26.01.22 в 15:17

Режим на уличното осветление в Тутракан

Режим на уличното осветление въвеждат в община Тутракан от 22.30 до 4.30 часа от 31 януари заради увеличената цена на тока, съобщи кметът на общината д-р Димитър Стефанов. Увеличават се цените на горивата, а в детските градини „разкладката“ надхвърля 4 лева – почти два пъти повече от миналата година, коментира кметът на Тутракан. Проблеми има и с..

публикувано на 26.01.22 в 09:54

Награди за коректни данъкоплатци

Томбола за коректните данъкоплатци организира общинската администрация в Главиница, съобщават от общината. Право на участие имат всички физически и юридически лица, платили всички видове данъци и такси за тази година в срок до 31 октомври. Друго условие е да  нямат просрочени задължения за местни данъци и такси към община Главиница...

публикувано на 25.01.22 в 13:00

Ранен при трудова злополука

51-годишен е пострадал при трудова злополука вчера в Силистра, съобщават от местната полиция. По време на работа в склад кракът му заседнал между двете задни гуми на електрокар, управляван от 35-годишен, причинявайки му фрактура на ходилото. Местопроизшествието е посетено от служители на Инспекцията по труда, извършен е оглед от дежурна..

публикувано на 25.01.22 в 09:57

Областен управител в действие

Новоназначеният областен управител на Силистренска област Катя Кръстева встъпи в длъжност. Тя проведе и първата си работна среща със служителите от Областна администрация, като в нея участва и досегашният областен управител Ели Тодорова. Катя Кръстева отправи своите послания в унисон с визията на управляващата коалиция в момента за нулева..

публикувано на 24.01.22 в 15:53
Подкасти от БНР