Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заснемат Русе с летателна техника

Снимка: Пенчо Милков, Фейсбук

Въздушно обследване на Русе и околностите ще се прави тази събота и неделя - 15 и 16 януари. Обектите ще бъдат заснети с безпилотна техника с точност до 5 см разлика в реалните размери.
Целта е да бъде изграден цялостен 3D макет на града и електронен кадастър, който ще спомага ежедневната дейност на общинските служители при извършването на наблюдения, измервания и анализ на градската среда и инфраструктурата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов етап на ВиК проекта

Стартираха строително-монтажни работи за реконструкция на канализационни колектори и прилежащи водопроводи в Русе. В рамките на този етап от проекта е заложено обновяване на около 5,5 км участъци от канализационната и водопроводната мрежа по булевардите „България“ и „Цар Освободител“ и по улиците „Тулча“ и „Яребична“, а под булевард „Христо..

публикувано на 28.01.22 в 12:25

Дарение за болницата

Приключи кампанията на Младежкия парламент в Русе „Всеки живот заслужава да бъде спасен“. Целта беше да се съберат средства за купуване на кислороден апарат за Специализираната болница "Д-р Димитър Граматиков". Благодарение на дарители бе събрана сумата от 3240 лв., като 2360 лв. от тях ще се използват за покупката на кислородния апарат, а..

публикувано на 28.01.22 в 09:11
Русенски университет

Нова магистърска програма

Националната агенция за оценяване и акредитация даде зелена светлина за новата магистърска програма   „Социално предприемачество на Русенския университет. Програмата е в професионално направление „Социални дейности“ и отговаря на изискванията, формулирани в критериалната система. Тя е плод на работа на преподавателите от катедра „Мениждмънт и..

публикувано на 27.01.22 в 15:50

Чужда фирма търси специалисти

Британската софтуерна компания с над 10 000 служители по света планира разрастване у нас и продължава с активното наемане на IT специалисти в Русе. Това стана ясно от срещата между нейни представители и кмета на Община Русе Пенчо Милков. „Русе притежава невероятния потенциал тук да се развиват именно високотехнологични компании“, коментира..

публикувано на 27.01.22 в 14:22
Мартенско настроение в Радио Шумен!

Мартенската обредност в Русенско

Приключи вторият етап от теренните изследвания на първомартенската обредност в Русенско, информират от Регионалния исторически музей в града. Проведени са поредица интервюта с майстори на мартеници, бивши учители в детски градини, читалищни работници и самодейци. Проучването обхваща периода от началото на 40-те до края на 80-те години. Целта..

публикувано на 27.01.22 в 14:00

Почетоха жертвите на Холокоста

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Русе отбелязаха 77-ата годишнина от освобождаването на настанените в нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“. Почит към паметта на милионите еврейски жени, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и местна власт, както и на Регионалната организация на..

публикувано на 27.01.22 в 13:35

Геймъри играят благотворително

19 000 лв. събраха геймъри в рамките на проведения за пета година „Благотворителен новогодишен стрийм маратон“. 7500 лв. от тях бяха дарени на деца и младежи във всички центрове за настаняване от семеен тип в Русе. Благотворителната акция се организира от 2017 г. Екипът от млади хора играе повече от 12 часa компютърни игри, които хората могат да..

публикувано на 27.01.22 в 09:04
Подкасти от БНР