Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сборник с броенки връща спомени за детството

„Онче Бонче счупено пиронче. Риба, щука – махай се оттука“ – за съвременните деца това може и да звучи като забавно стихче, но за големите то е мил спомен от детството. Преди години всяко дете знаеше десетки броенки (броилки), които бяха част от игрите – гоненица, криеница, скачане на ластик и др. 

Читалището "Христо Ботев-1910 г." в търговищкото село Голямо Соколово издаде сборник с броилки, изпратени от цялата страна, а през летните месеци организира занимания на децата със старите, забравени детски игри. 

В сборника са включени 250 броенки, които са изпратени от цялата страна, има и такива, които са пристигнали от българи, живеещи в чужбина.  

Назад към детството ни връща Алиме Ахмедова, секретар на читалището, с нея разговаря Людмила Борисова. Какво е то това броенка?


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фосилите като хоби

Любителите палеонтолози у нас са няколкостотин, от тях 10-тина са на ниво – учени. Това разказва биологът Ростислав Траянов за българите със странното хоби да откриват и събират вкаменелости. Всеки от тях се е насочил към проучване и колекциониране на определен отдавна изчезнал вид, като неговата област на интерес са фосилите на морски таралежи...

публикувано на 27.05.22 в 12:46

Спасителят на куклите

Необикновена изложба на порцеланови кукли, изработени в края на 19-и и началото на 20-и век ще бъде представена днес в Нови пазар. Колекцията е   на Емил Мирчев, дългогодишен председател на Народното читалище "Христо Ботев" в града. В сбирката му има над 2000 броя кукли от всички краища на света, в характерни костюми.Те са събирани в..

публикувано на 27.05.22 в 11:35

Цената на газа - незвестна

Няма риск болниците, училищата и частните клиенти в България да останат без газ. Това каза за Радио Шумен енергийният експерт и председател на Българската асоциация природен газ Светослав Иванов. Той обаче не се ангажира с прогноза колко ще ни струва обещаният втечнен природен газ, който трябва да пристигне с танкери на терминали в Гърция и..

публикувано на 26.05.22 в 12:06
Фьодор Шандир

Стратегиите във войната

"Активните военни действия в последните дни се водят в Източна Украйна", заяви за Радио Шумен експертът по отбрана и председател на Сдружение „Джордж Маршал – България" Илия Налбантов. Той коментира, че точните загуби на Русия и Украйна ще могат да се изчислят след края на войната, но и сега има данни. Според изследователи от Великобритания Русия е..

публикувано на 25.05.22 в 13:27

Маратон за нови книги

В Силистра ще бягат благотворително за нови книги. В неделя - на 22 май-  ще се проведе 5- тото издание на Благотворителния маратон "Чрез спорт към знание", а Силистра е първият град, в който е стартирала инициативата, уточнява организаторът на събитието Александър Тодоров. Благотворителният маратон започва в 9 часа в Дунавската градина,..

публикувано на 21.05.22 в 13:00
Пречиствателна станция за питейни води - Шумен

Архив

Пречиствателната станция на финала

Има известно изоставане в строителството на пречиствателната станция за питейни води край Шумен. Според предварителните графици, тя трябваше да е готова през април. Въпреки изоставането обаче, се очаква до юли строително-монтажните работи да приключат. След това ще започне монтажът на оборудването, за част от което също има забавяне в сроковете..

публикувано на 20.05.22 в 15:35

Политическите ефекти от мерките

През седмицата бяха анонсирани антикризисните социални мерки, които управляващата коалиция ще реализира във второто полугодие, след актуализация на бюджета на страната. Припомняме, че нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата са част от мерките в..

публикувано на 20.05.22 в 12:05