Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Колко да е минималната заплата?

Снимка: архив

650 лв. е минималната работна заплата у нас. За най-ниско квалифицирания труд се плаща по 3 лв. и 92 ст. на час. Повишение през тази година ще има. От КНСБ настояват минималното месечно възнаграждение да е 730 лв. Засега правителството е по-склонно да приеме долен праг от 710 лв.  

Минималната работна заплата е възнаграждение, което трябва да гарантира, че няма да има работещи бедни“, каза експертът по трудово право в КНСБ – Шумен Радостин Павлов. „Тя трябва да преодолява неравенствата и инфлацията. Затова ние предлагаме увеличението да не е с 12%, а с поне 15%. Така ще бъде компенсирана общата инфлация и инфлацията от малката кошница“, добави той.

Около 1 млн. българи получават минимална или близка до минималната заплата. Радостин Павлов не е открил такава статистика за Шуменска област. 

„Но имам едно притеснение, което е трудно доказуемо, за монопсонен пазар на труда. Ние сме в регион с ниско концентрирано ниво на предлагане на труд и търсенето става много по-ограничено за самите хора. Това води до нещо, което се коментира широко, че всъщност има изкуствено задържане на нивата на възнагражденията. Да не кажа картел, защото това е по-неправилният термин“, обясни Радостин Павлов.

Дори да не са чак толкова много хората в региона, които работят за минимална работна заплата, със сигурност са много хората, които получават възнаграждения, близки до нея, каза експертът по трудово право.

И този път бизнесът не е съгласен с повишаването на минималната заплата, оправдавайки се с икономическата криза, инфлацията и рекордния скок в цените на електрическата енергия и природния газ. Тежката ситуация обаче не може да е извинение за ниските доходи на работещите, отбеляза Радостин Павлов.

Аргументът, който чуваме от страна на работодателите, че ще фалират бизнеси – го слушаме 15 години. Никога бизнес не е фалирал заради това, че е увеличавана минималната работна заплата. Ние сме категорично „за“ и подкрепяме бизнеса. Те трябва да бъдат компенсирани от държавата. Докато работещите хора и пенсионерите – никой не ги компенсира за нищо. Нека да говорим за справедливо посрещане на всичките тези неволи. Преди да се осъществи това увеличение на минималната работна заплата, то вече е изядено с ръста на цените“, категоричен е Павлов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Пречиствателна станция за питейни води - Шумен

Архив

Пречиствателната станция на финала

Има известно изоставане в строителството на пречиствателната станция за питейни води край Шумен. Според предварителните графици, тя трябваше да е готова през април. Въпреки изоставането обаче, се очаква до юли строително-монтажните работи да приключат. След това ще започне монтажът на оборудването, за част от което също има забавяне в сроковете..

публикувано на 20.05.22 в 15:35

Политическите ефекти от мерките

През седмицата бяха анонсирани антикризисните социални мерки, които управляващата коалиция ще реализира във второто полугодие, след актуализация на бюджета на страната. Припомняме, че нулева ставка на ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата са част от мерките в..

публикувано на 20.05.22 в 12:05

Възродиха цяло Хитрино

И последната сграда бе възстановена в Хитрино след трагедията на 10 декември 2016 г. , когато товарен влак с 26 цистерни с полипропилен дерайлира в селото и предизвика взрив, при който бяха разрушени десетки къщи, загинаха 7 души и 29 бяха ранени. Шест години по-късно беше открита обновената сграда на читалището. Там за първи път след толкова години..

публикувано на 19.05.22 в 15:34

Болестта като дар

С благотворителна кауза  ще бъде представена днес в Разград книгата „Болестта като Дар - Пътуването“ на Милена Иванова. Средствата от продажбата ще бъдат дарени за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Футболният талант е диагностициран с рядък вид тумор на гръбнака, а за лечението му в Истанбул са нужни 134 000 евро ...

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Монети от царско време

Колекция от монети от Княжество и Царство България представи дуловчанинът Николай Ников. Като всеки събирач на ценности от миналото се запалил като съвсем малък. Бил на 6 години, когато при едно от гостуванията при чичо си видял неговата колекция. Много се запалил по хобито на чичо си и вече 30 години търси най-добрите екземпляри от парите след..

публикувано на 19.05.22 в 08:31
Румен Гълъбинов

Мерките - навременни или закъснели?

„Очаквано беше антикризисните мерки да са в посока подкрепа на най-уязвимите групи от населението, включително хората с най-ниски доходи и пенсионерите“. Това заяви в ефира за Радио Шумен икономистът Румен Гълъбинов. Друго предложение е да се намали ДДС за основните хранителни стоки, които влизат в малката потребителска кошница, заяви той...

публикувано на 18.05.22 в 14:17

Бай Тъньо може да каже всичко

Вентрологията е изкуство, за което българите не знаем много. Може би това се дължи на факта, че разпространението му не е масово. В момента то се практикува само от един човек в страната. Димитър Иванов – Капитанa е първият и за момента единствен вентролог на територията на България , който заедно със своите кукли и най-вече с Бай Тъньо , представя..

публикувано на 14.05.22 в 11:58