Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба и ремонт за галерията

6
Снимка: Незабравка Кирова

Първа за годината изложба е вече подредена в Художествената галерия в Силистра. Богата програма подготвят от културната институция за отбелязване на две годишнини, заяви директорът Йордан Колев.

През март се навършва половин век от откриването на Художествената галерия. 130 години се честват тази година и от построяването на сградата, която първоначално е изградена за Педагогическо училище. По време на румънския период в Силистра – там се е помещавала Административната палата. Днес в нея е Художествената галерия.

Ремонт на сградата е планиран още от 2018-а година. Трета фирма обаче се отказва от обществената поръчка, заради разминаване между отпуснатите пари, планираните дейности и реалните цени. От общината съобщиха, че в момента се прави актуализиране на проекта и че голяма част от дейностите ще отпаднат, като може би ще остане само ремонтът на покрива, като най-належащ.

В Художествената галерия от години чакат да се реши и проблемът с климатизацията. Влагата е проблем за наличните във фонда картини и скулптори.

И още подробности можете да чуете в прикачения файл.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Македонската църква търси независимост

От години македонската православна църква се бори за независимост. Сега изглежда, че е по-близо от всякога до постигането на тази цел, след като през май Вселенската патриаршия и Сръбската православна църква излязоха със становища, подкрепящи това. Българската православна църква все още не е взела решение, а към темата може би имат отношение..

публикувано на 26.05.22 в 13:18

Втора самостоятелна изложба

Изложба под надслова „Огледалото  на мечтите“ ще бъде открита на 26 май (четвъртък) от 18 часа на втория етаж на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Тя е дело на десетокласничката Бояна Димитрова, възпитаничка на Центъра за подкрепа на личностното развитие „Анастас Стоянов“. Ръководител на "Арт школата", в която се обучава..

публикувано на 25.05.22 в 14:55

На театър през юни

Събитията, посветени на децата, са акцент с програмата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен през юни. Още в първия ден на месеца, в Деня на детето, от 10 ч. ще бъде открита изложба с детски рисунки в новото артпространство – зала „1300“, която ще се превърне в домакин на ежеседмични творчески събития. В 17 ч. стартира новата..

публикувано на 25.05.22 в 13:41

Почит към българските композитори

В седмицата, в която отбелязваме 24 май – Деня на на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Симфониета – Шумен предлага на любителите на класическата музика концерт под надслов "Богатството на българската музика". Той е посветен на две годишнини – 125 години от рождението на акад. Петко..

публикувано на 25.05.22 в 10:02

Награди за най- достойните

16 от най-достойните личности и организации от Русе са номинирани за Награда “Русе“ 2022 в двете области „Изкуство и култура“ и „Образование и наука“. Това съобщиха от областната администрация в крайдунавския град.  Празничната церемония-концерт ще се проведе от 18:00 ч. в Голямата зала на Доходно здание в Русе. Сценарист и режисьор на..

публикувано на 23.05.22 в 16:20
Регионален исторически музей Русе

Карел Шкорпил и археологията в Русе

Изложба под мотото „Намерено от Шкорпил“ се открива днес от 18 часа в зала „Княз Александър I“ на Регионалния исторически музей в Русе. Експозицията е по повод 120 г. от създаването на русенския музей и представя непоказани артефакти от региона на долината на Русенски Лом, които сега са  част от фонда на Националния археологически институт с музей –..

публикувано на 20.05.22 в 12:42

Името на празника

Църквата почита свети свети Кирил и Методий на 11 май, а светското отбелязване на празника е на 24 май. През годините самият празник носи различни имена, а последната промяна е от 2020 година. Тогава той е назован „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.  Защо се наложи промяна в..

публикувано на 20.05.22 в 12:21