Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заклеха се

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в Народното събрание. 

Двамата, както и всички официални лица, които присъстват в пленарна зала, бяха посрещнати от представителна гвардейска рота на централния вход на Народното събрание.

Сред присъстващите в пленарна зала бяха бившият президент Петър Стоянов, предишни председатели на Народното събрание  – Михаил Миков, Борислав Великов, Огнян Герджиков, а също и премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета.

"Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън". Това заяви държавният глава  в първото си обръщение към народа и Народното събрание.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733791 действителни гласове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Честваме успението на Йоан Рилски

Православната църква празнува успението на св. Йоан Рилски Чудотворец, почитан като небесен покровител на българския народ.  Най-обичаният роден светия е живял между девети и десети век. Животът му на отшелник в Рила планина е образец на духовно съвършенство. "Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство..

публикувано на 18.08.24 в 08:42

Тържества в Сливо поле

Сливо поле отбелязва 22 години от обявяването си за град и 112 години от формирането на общината. По случай двете годишнини в града се провеждат мащабни тържества. Сред гостите бе и областният управител Драгомир Драганов. Той пожела на жителите на общината здраве и енергия, с които да развиват местния потенциал и да утвърждават Сливо поле като сигурно..

публикувано на 18.08.24 в 08:34

Стартира Североизточна Трета лига

Кметът на Шумен проф. Христо Христов пожела успех на футболния отбор  „Волов - Шумен 2007“ на старта на първенството в Североизточна Трета лига.  Преди началото на домакинския мач на градския стадион „Панайот Волов“ беше представен тимът, в който влизат както млади, така и утвърдени футболисти, с общата амбиция за класиране в челните позиции...

публикувано на 18.08.24 в 08:26

Времето в неделя

Днес отново ще е слънчево и горещо.  Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, по Черноморието от източна четвърт.  Максимални температури от 31° до 36°, по Черноморието между 28° и 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 26° до 29°. За Шумен - очакваните температури са около 34°. Прогнозата е на дежурния синоптик Любомир..

публикувано на 18.08.24 в 08:17

Кола се блъсна във влак

Катастрофа между влак и автомобил завърши по чудо само с материални щети. Произшествието е станало днес на жп бариерата на село Каменяк, съобщиха от ОДМВР Шумен.  Ударът между влака и лек автомобил "Мерцедес" е приключил само с огънати ламарини на немското возило, а зад волана му е бил 51-годишен мъж от село Каменяк. Тестът с дрегер отчел 2,18..

публикувано на 17.08.24 в 20:42

Горещо и в събота

Между 17 и 25 градуса бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона, като най-високи са в Русе. В Шумен са измерени 17 градуса, атмосферното налягане е 989 хектопаскала, близко до средното за месеца, слабо ще се понижи, а относителната влажност на въздуха е 91%. Днес отново ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 17.08.24 в 07:23

Очакваме новите електробуси

Избрана е фирмата, която ще достави в Шумен шест електрически автобуса и зарядните станции. Това съобщават от общинската администрация. Фирмата, спечелила обществената поръчка, е дала най-изгодна оферта на обща стойност близо 6 300 000 лева без ДДС. Освен това техническата спецификация и сроковете за изпълнение, отговарят напълно на изискванията на..

публикувано на 16.08.24 в 13:37