Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иновативен урок по три предмета

Седмокласници от шуменското Средно училище „Панайот Волов“ участваха в иновативен урок по български език и литература, математика и география в един час.

Учениците се фокусираха върху основни моменти от десета глава на повестта „Немили-недраги“. Те обърнаха внимание на студа, който сковава река Дунав, а впоследствие и на образа на Македонски.

С преподавателя по география – г-жа Цветанова, децата коментираха географското положение и особеностите на реката. Така те откриха, че замръзването ѝ е свързано със суровия климат, който днес е доста по-различен.

Импровизираният мост от три разкрача и широк „педя, педя и половина“ пък бе в основата на първата задача по математика. Учениците научиха, че средният разкрач на всеки е различен и според описанието на Македонски можем да приемем, че той е висок около 175 см. С помощта на г-жа Орцева седмокласниците първо измериха своя разкрач, а след това решиха и задачите, поставени от преподавателя. Учениците използваха Google карти, за да изчислят разстоянието от Браила до Русе, както и времето, за което героят е преминал.

„Предвид факта, че живеем в едно модерно общество, за мен основен приоритет е всеки един материал да е поднесен по интересен начин на учениците. Идеята ми беше чрез съвместяването на трите предмета урокът да бъде възприет по-лесно“, обясни инициаторът на иновативната идея и преподавател по български език и литература Галина Абаджиева. Тя допълни, че резултатът дори надминал очакванията ѝ. „Ние като учители трябва да бъдем в крак с нуждите на учениците и да погледнем образованието през тяхната призма“, коментира Галина Абаджиева.

По думите ѝ подобен урок са правили преди време и с учителя по музика Албена Димитрова. Тогава пресъздали коледуването и зимните обичаи.

Учениците от 7 А клас на СУ „Панайот Волов“ също останаха впечатлени от нестандартния урок. „Беше по-интересно, защото бяха включени три предмета. Беше и забавно“, коментира Тодор Киров. Неговият съученик Иван Велев го подкрепи с думите: „Да, наистина беше много забавно“. Надежда Русанова от същия клас открои като най-интересно присъствието на математиката в урока, което я накарало да запомни по-добре материала. „Надявам се да има още много такива уроци“, каза тя. Дамян Йоргов и Йоанна Иванова също се обединиха около общото впечатление, че комбинираният урок е бил интересен и полезен.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Английски език най-предпочитан

Английски език и биология са най-предпочитаните предмети за втора матура от зрелостниците в област Шумен. Заявилите желание да се явят на втората матура утре са 706, като до зрелостния изпит са допуснати 681, показват данните на РУО Шумен. Най-много зрелостници са заявили желание да държат втора матура по английски език – 281. Следващият..

публикувано на 19.05.22 в 15:41
Върбишки проход

Отварят Върбишкия проход

Изработването на технически проект за основен ремонт на Върбишкия проход е заложено в инвестиционната програма на АПИ за тази година. Това каза за Радио Шумен кметът на Община Върбица Мердин Байрям. Той уточни, че е получил писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от което става ясно, че ще бъдат ремонтирани 13,4 км от пътя,..

публикувано на 19.05.22 в 14:33
Астрономическа обсерватория в Шумен

Откриват Център по природни науки

На 20 май официално отваря врати новият Център по природни науки към Факултета по природни науки на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Събитието е от 18:00 часа. Центърът се намира в сградата на Астрономическата обсерватория на Шуменското плато. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с чудния свят и необятните..

публикувано на 19.05.22 в 10:45

Няма деца с коронавирус

Задържа са броят на пациентите с коронавирус в шуменската болница. В момента в инфекциозно отделение има 10 пациенти с положителна проба. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. В интензивния сектор има 2 болни, един от тях е интубиран. Няма приети деца с вирусната инфекция повече от 2 седмици. През..

публикувано на 19.05.22 в 09:58

2.3 милиона за нови работни места

Одобриха Регионална програма за заетост на област Шумен за 2022 г. Това стана на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Предвидено е разкриването на 386 работни места на пълен работен ден и 112 работни места на непълно работно време. За реализацията на програмата са необходими близо 2 360 000 лв., от които над 2 307..

публикувано на 18.05.22 в 16:04
Административен съд - Шумен

Кмет в конфликт на интереси

Шуменският Административен съд постанови, че Ешреф Реджеб е бил в конфликт на интереси за това, че като кмет на Община Никола Козлево е разходвал общински бюджетни средства в полза на „Футболен клуб - Община Никола Козлево“, на което до настоящия момент член на Управителния съвет е синът му. Съдебният състав е потвърдил наложената глоба в..

публикувано на 18.05.22 в 15:02
Снимката е илюстративна

Димчо Дебелянов на матура

По темата "Споменът - скръб и утеха" в елегията на Димчо Дебелянов "Аз искам да те помня все така" са писали зрелостниците в интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Втората възможност беше есе със заглавие "Тежестта на..

публикувано на 18.05.22 в 14:58