Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ученето може да е и забавно

Снимка: uchi.bg

Възможно ли е човек да учи, докато се забавлява? Може ли ученето да предизвиква усмивки и да разтоварва? Оказва се, че да, с помощта на един не толкова нов, но набиращ сериозна популярност образователен метод – сугестопедичния.

До него можем да се докоснем вече и в Шумен. По думите на преподавателя по английски език Петя Ангелова сугестопедията се базира на откриването и развитието на потенциалните възможности на човека. Така усвояването на знания се случва от три до пет пъти по-бързо, отколкото при традиционната педагогика.

„Методологията на преподаване е както обучителна, така и разтоварваща“, разказва тя и допълва: „Този метод е един напълно различен свят, където езикът, интуицията, логиката и емоцията имат еднаква степен на важност в обучителния процес“. Това е и причината той да има и психотерапевтичен и психохигиенен ефект.

„От седемте закона на сугестопедията ще спомена първия – това е законът за любовта. Реално, ако се спазва дори само той, е достатъчно всичко да върви в правилната посока и ученето да се осъществява чрез радостно и пълноценно общуване“, обяснява преподавателят и дава пример от своята практика с дете, дошло на курс по английски език изморено и с главоболие след дълъг ден в училище. След края на часа то излязло щастливо и с възстановен тонус.

За постигане на своите цели сугестопедията използва ролеви игри, интерактивни похвати и класическото изкуство, като учителят играе съществена роля в цялостния процес.

Методиката е създадена от българския учен, психиатър и педагог проф. д-р Георги Лозанов и е приета от ЮНЕСКО за оригинална образователна системи още през 1978 г. Днес тя увлича деца и родители в цял свят, като впечатлява най-вече с бързи резултати и непринуденост.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затруднено движение

Катастрофа между два леки автомобила стана преди минути на кръстовището на булевард "Плиска" и улица "Станционна" в Шумен. При инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети. Движението в района е затруднено.

публикувано на 26.05.22 в 12:58

Пак спряха завода за отпадъци

Шуменските общински съветници отново не взеха решение за продажбата на имот в кв. "Дивдядово" за строеж на завод за отпадъци. На днешната сесия „за“ гласуваха 14 съветници, вотът на 12 беше „против“, а на 10 – „въздържал се“. Имаше и негласували общински съветници. Според зам.-кмета Боян Тодоров "единственият съвременен, цивилизован начин..

публикувано на 26.05.22 в 12:32

Заловиха подпалвач на къща

Подпалвач на къща в Каспичан залови полицията в Нови пазар, съобщават от РУ на МВР в Шумен. След получен сигнал за пожар в кв. Калугерица към мястото е изпратен противопожарен екип, който е установил, че къщата е обхваната от пламъци с паднал в стаите покрив. По случая са получени доказателства, по които полицейски..

публикувано на 26.05.22 в 10:41

Намаляват пациентите с COVID-19

5 пациенти с коронавирус са настанени в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. В интензивното отделение има един пациент, който е интубиран. Вчера в болницата е приет един болен с COVID-19 и е изписан един, преболедувал инфекцията. За изминалото денонощие е починал мъж на 80 години.

публикувано на 26.05.22 в 09:55

Изключиха общински съветник

Общинският съветник Камен Андонов е изключен от групата съветници на ГЕРБ, след заседание на партията в Шумен. Това стана по време на днешната сесия на Общинския съвет. За Радио Шумен Андонов заяви, че е подал оставка още преди решението на ГЕРБ. Той допълни, че остава в Общинския съвет като независим съветник. На заседанието друг общински..

публикувано на 26.05.22 в 09:49

Съмнения за корупция в Община Шумен

„Хора от кръгове, управляващи Община Шумен през последните 15 години, са влезли в икономически връзки, които запушват развитието на Община Шумен“, това обяви Петър Петров от шуменския офис на ПП „Има такъв народ“.   Историята на фирмата „Еко груп рисайклинг“ ООД, която спечели общинска поръчка за извозване на строителни отпадъци, създава предпоставки за..

публикувано на 25.05.22 в 16:58

Министър открива мощности за над 10 млн. лв.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер ще бъде в Шумен утре (26 май). Той ще присъства на откриването на нови производствени мощности в „Алкомет“. Дружеството е инвестирало в тях 5 400 000 евро. След като новите машини заработят, се очаква да бъдат разкрити още 35 нови работни места. Заедно с Даниел Лорер в Шумен ще бъдат..

публикувано на 25.05.22 в 16:09