Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По-малко бебета

Снимка: Архив

С 50 по-малко от предходната година са родените бебета в Шумен през 2021 година. Миналата година в шуменската болница са проплакали 834 деца, показва статистиката, към която поглеждаме в Деня на родилната помощ.

Защо го нямаше очаквания „бейби бум“?

Васка Райчева - старша акушерка в лечебното заведение:

„Оказа се, че локдаунът доведе до безпокойство, несигурност, дори до агресия, както чета в някои източници, но не и до бум на бебетата. Те продължаваха да си вървят така, както обичайно през годините са били в тези месеци."

Най-младата родилка в шуменската болница за миналата година е на 14 години, а най-зрялата на 42.

Най-много жени раждат на възраст между 25 и 35 години. Има намаление при желаещите да родят със секцио. Връща се доверието на младите момичета към естественото раждане.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Областният управител върна две решения

Две докладни записки, свързани с имоти общинска собственост, ще преразгледа на сесията си през май Общинският съвет в Шумен. Решенията от 28 април, свързани с продажбата на поземлени имоти в село Мадара, бяха върнати от областния управител Владимир Йолов. Според общинска наредба, не по-малко от 30 на сто от стойността на сделката трябва да се..

публикувано на 16.05.22 в 16:18

Градушка удари Царев брод

Градушка падна в района на шуменското село Царев брод, съобщиха слушатели на Радио Шумен. Това потвърди и кметът на селото Стефан Живков. По думите му, градушката е била с големина на лешник. „Няма начин да няма поражения по лозята, овошките и по градините на хората. Земята в момента е побеляла“, коментира той. Градушката е паднала малко след 15..

публикувано на 16.05.22 в 15:48

Катастрофа на Руския

Затруднено е движението в момента в района на кръговото кръстовище на площад "България" (Руски паметник) в Шумен. Станала е катастрофа между автобус и лек автомобил. По първоначална информация, автобусът се е движел в средната лента. Няма пострадали, пътният инцидент е само с материални щети. Това потвърдиха от Областната дирекция на МВР -..

публикувано на 16.05.22 в 15:37

Извънгабаритен товар през Шуменско

Извънгабаритен товар ще премине днес по пътя Карнобат- Шумен през Ришки проход, съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. Очаква се около 14 ч. полицейски екипи да посрещнат и съпроводят товара през областта. Към Русе ще се извозва 30-метрова трамвайна мотриса. Заради очакваното затруднение, движението в Ришкия проход ще се регулира от..

публикувано на 16.05.22 в 13:28

Двама пияни зад волана

Двама водачи са хванати да шофират пияни, съобщават от шуменската полиция. На 14 май около 04:40 часа за проверка на ул.“ Съединение“ в Шумен екип на охранителна полиция спрял за проверка водач на лек автомобил "БМВ" със софийска регистрация. Зад волана бил 23-годишен мъж от котелското село Соколарци. Лъхал на алкохол Тестван бил с дрегер. Отчетени..

публикувано на 16.05.22 в 11:06

Чешми с негодна вода

Водата от чешма „Кюнтя“ и „Горната чешма“ в кв. "Кирково", Велики Преслав, е негодна за пиене. При лабораторните изследвания са установени отклонения по микробиологични показатели, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен. По всички показатели отговаря водата от чешмите„Тунела“, „Радула“, чешмата по пътя от Велики Преслав за село..

публикувано на 16.05.22 в 10:51

Само 6 приети за седмица

В инфекциозното отделение на шуменската болница има 7 пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция, като 6 от тях са с потвърден положителен тест за инфекцията. В интензивното отделение са настанени двама души, които не са интубирани. През миналата седмица в шуменската болница са приети 6 души със симптоми на..

публикувано на 16.05.22 в 09:42