Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурс за любовта

Снимка: Архив

Регионален конкурс за стихотворение и есе на тема „Любовта е…“, посветен на месец февруари, организира Общинският младежки дом в Шумен. Той е предназначен за ученици от 5 до 12 клас, като идеята е да се провокира творческото мислене на младите хора и да им се даде възможност да изразят своите мисли, усещания и впечатления за любовта, съобщават от пресцентъра на Общината.

Конкурсът ще се проведе в два раздела, като първият е за есе, а вторият – за стихотворение. Във всеки раздел участниците ще бъдат разпределени в две възрастови групи: I група – ученици от 5 до 7 клас и II група – ученици от 8 до 12 клас.

В категорията за есе текстовете не трябва да надвишават обем от 2 страници. В категорията за стихотворение авторите могат да изпратят до 2 свои творби, но те не бива да бъдат по-дълги от една страница.

Текстовете за участие се изпращат на имейл адрес: lubovtae1@abv.bg или в хартиен вариант на адрес: гр. Шумен, ул. „Съединение“ №105 – Общински младежки дом. Всички творби трябва да съдържат име и фамилия на автора, клас, училище, както и адрес и телефон за връзка.

Крайният срок за изпращане на есетата и стихотворенията е 28 февруари 2022 г.

Произведенията ще бъдат разгледани и оценени от жури в състав: председател проф. д-р Живко Жечев, преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“ и членове Антонин Горчев, поет и председател на Дружеството на писателите в Шумен и Стилиян Стоянов от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Победителите ще бъдат обявени до 11 март 2022 г. Допълнителна информация може да се получи на телефон 054/ 800 304.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поискаха повече културни изяви

Жителите на Шумен искат повече концерти и музикални фестивали . Това показва анкета, направена в месеците от януари до април с фокус върху културния живот в Шумен и предпочитанията на публиката в града Всеки трети споделя, че посещава културни събития по-рядко от веднъж месечно, а само един на десет – веднъж седмично. 3% казват, че не..

публикувано на 19.05.22 в 10:50

Нощ на музеите

Две експозиции може да бъдат разгледани в Силистра днес в рамките на Европейската нощ на музеите. В Етнографския музей ще бъде открита изложбата „Художникът в сянка“, посветена на карикатуриста Тодор Цонев. Включени са 4141 творби на художника, дарени през октомври миналата година от дъщеря му Десислава Бетова.  В Археологическия музей ще бъдат..

публикувано на 18.05.22 в 11:42
Знак

Номинации за награда "Златен век"

Днес изтича срокът за приемане на предложения за носител на голямата награда на Община Велики Преслав „Златен век“. Призът се присъжда за значителен принос в развитието на общината. През април с решение на Общинския съвет беше определен съставът на комисиите по номинация и по присъждане на отличието „Златен век“. Предложението може да е както за..

публикувано на 18.05.22 в 11:23

Нова българска драматургия

В Шумен вчера завърши Театралният фестивал „Нова българска драма“. Припомняме, че общо 40 автори се включиха със свои текстове в раздела за непоставяна на сцена пиеса. Театроведът Богдана Костуркова – селекционер в направление „Авторски прочит“ се спря на 8 заглавия. Те бяха „Белият брат“ от Петър Маринков, „Пожар“ от Иван Димитров, „Роднини“ от..

публикувано на 17.05.22 в 16:07

"От другата страна"

Премиерата на спектакъла „От другата страна”, продукция на Музикално-театралния център в Разград, ще бъде на 25 май. Публиката ще види на сцената в Общинския културен център театралната реализация на пиесата на Станислав Стратиев, създадена от режисьора Максима Боева. Участват актьорите Евгени Стефанов, Ангелина Славова, Таня Карбова, Веселин Борисов..

публикувано на 17.05.22 в 14:35
Исторически музей в Исперих

Нощ в музея

Изложби, древни игри и забавления очакват посетителите на музейните обекти в Исперих в Международния ден на музеите – 18 май. С инициативата под мотото „Малки и големи в търсене на забавление“ културната институция се включва и в отбелязването на Европейската нощ на музеите. Акцент в Нощта на музея в Етнографската къща ще..

публикувано на 17.05.22 в 11:52
Мадарският конник

Пленер "Оттука започва България"

Национален пленер по живопис "Оттука започва България" организира Община Нова пазар. Той е тридневен. Ще се проведе в близост до Мадарския конник. Стартът му е в сряда, а финалът – в петък. В събота художниците, включили се в него, ще споделят изкуството си с публиката.  Още чуйте от разговора с живописеца Йордан Йорданов, инициатор за създаване на..

публикувано на 17.05.22 в 11:47