Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пет дни ваканция

Снимка: Радио Шумен

Ваканцията на учениците между първия и втория учебен срок ще бъде от 31 януари до 4 февруари включително. Това гласи заповедта на образователния министър Николай Денков, с която се определят неучебните дни.

На 1 февруари учениците ползват междусрочна ваканция въз основа на заповед на Денков от август миналата година. Това означава, че заедно с двата уикенда преди 31 януари и след 4 февруари учениците няма да учат общо 9 календарни дни - от 29 януари до 6 февруари включително.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Компенсации за бизнеса

Правителството представи компенсации за месец май за високите цени на електроенергията и газа. Те ще бъдат 80% от повишението на цената на тока над сумата от 200 лв. за мегаватчас. Относно природния газ кабинетът планира пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Това стана ясно на брифинг на..

публикувано на 16.05.22 в 15:43

Хлябът поскъпва още

Министерството на земеделието прогнозира 25% скок в цената на хляба до края на годината. Това обяви при откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов. Войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори според земеделския..

публикувано на 16.05.22 в 15:24

Бизнесът отлага протеста

Бизнесът засега отлага протеста, който планираше за тази сряда, но остава в протестна готовност, докато правителството започне да изпълнява поетите ангажименти. Обратът дойде след среща в Министерския съвет между национално представените работодателски организации, синдикатите и властта. Дали ще протестират превозвачите и пътните..

публикувано на 16.05.22 в 14:59

Азерски газ - от 1 юли

Азерският газ ще потече в пълните си количества от 1 юли, независимо кога ще бъде завършена гръцката връзка. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с представители на работодателски организации и синдикатите, на която са обсъдени компенсациите за следващите месеци и евентуални законодателни промени в Закона за енергетиката. Договорено е,..

публикувано на 16.05.22 в 14:37

Най-много харчим за храна

Най-много харчим за храна, отколкото година по-рано. Това показват данните на националната статистика за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през първото тримесечие на годината, предаде БГНЕС. Ръстът на общия доход средно на човек от домакинство е 9,6%, а общият разход се увеличава с 13.3%. Разходите за храна и безалкохолни..

публикувано на 16.05.22 в 12:12

Тютюнът разсаден наполовина

Продължава разсаждането на тютюна в Североизточна България. От сортовата група Кабакулак до момента са разсадени близо 55%, а от „Бърлея“ - около 45 на сто. Традиционно най-много тютюн в региона се отглежда в общините Каолиново, Дулово, Главиница, Кубрат и Исперих. През последните две години с около 15 дни по-късно стартира..

публикувано на 16.05.22 в 10:13
Кирил Петков в МС

Нова среща с работодателите

Премиерът Кирил Петков ще разговаря отново с работодателите днес.  Правителството предлага нова схема за компенсации заради високите цени на електроенергията, обяви Петков.   "Мисля, че имаме решение, дългосрочно, с тях. Това, което ще предложим реално за месец май е: Ако цената на тока е до 225 лева - няма помощ, но за всеки лев над 225..

публикувано на 16.05.22 в 09:51