Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Властта на крак заради Украйна

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание напрежението между Украйна и Русия и намерението на НАТО за укрепване на източния фланг на Алианса.

Министерският съвет ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна. Министърът на отбраната ще предложи мерки за укрепване системата на сигурност на България, боеспособността на армията ни и техническото ѝ обезпечаване.

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация и евентуални мерки, обсъждани в НАТО, за укрепване източния фланг на Алианса.

Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков. Той вече коментира, че България настоява за намаляване на напрежението.

„Ние ще вземем най-отговорната национална позиция и ще бъде базирана изцяло на пълен анализ на всичките ни служби. Аз лично за себе си съм сигурен, че тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес“, каза министър-председателят след Съвета по сигурността.

Премиерът възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното правителствено заседание проект на национална позиция.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много харчим за храна

Най-много харчим за храна, отколкото година по-рано. Това показват данните на националната статистика за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през първото тримесечие на годината, предаде БГНЕС. Ръстът на общия доход средно на човек от домакинство е 9,6%, а общият разход се увеличава с 13.3%. Разходите за храна и безалкохолни..

публикувано на 16.05.22 в 12:12

Тютюнът разсаден наполовина

Продължава разсаждането на тютюна в Североизточна България. От сортовата група Кабакулак до момента са разсадени близо 55%, а от „Бърлея“ - около 45 на сто. Традиционно най-много тютюн в региона се отглежда в общините Каолиново, Дулово, Главиница, Кубрат и Исперих. През последните две години с около 15 дни по-късно стартира..

публикувано на 16.05.22 в 10:13
Кирил Петков в МС

Нова среща с работодателите

Премиерът Кирил Петков ще разговаря отново с работодателите днес.  Правителството предлага нова схема за компенсации заради високите цени на електроенергията, обяви Петков.   "Мисля, че имаме решение, дългосрочно, с тях. Това, което ще предложим реално за месец май е: Ако цената на тока е до 225 лева - няма помощ, но за всеки лев над 225..

публикувано на 16.05.22 в 09:51

Представят мерките срещу кризата

В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени, потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, но не уточни дали това ще стане днес. 21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията, коментира той. От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в..

публикувано на 16.05.22 в 09:37

"Тренд": ГЕРБ изпреварва ПП

При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Това сочи социологическо проучване на „Тренд“. То регистрира пореден спад в подкрепата към правителството. 19 на сто оценяват положително работата на парламента, като миналия месец този процент е бил 24. При..

публикувано на 16.05.22 в 09:21

И малкият бизнес на протест

Като член на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) представители на малките и средни предприятия ще протестират в сряда, обяви пред БНР Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес. "В много райони на страната ние сме единственият работодател и крепим социалния мир в тези населени места", поясни тя. "Текат..

публикувано на 16.05.22 в 08:49

На работа в БГ

Национална информационна кампания на открито за български и чуждестранни граждани, в т.ч. бягащите от конфликта в Украйна, които пребивавaт в България, стартира от днес Агенцията по заетостта. Кампанията под наслов „На работа в БГ” ще се проведе в рамките на три седмици и ще предостави възможност за интензивно информиране, консултиране и..

публикувано на 16.05.22 в 08:35