Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Заргар и чаша вода в пустинята

Д-р Абдулах Заргар - Исперих. Архив
Снимка: БНТ

„Чувствам се по-сигурен. Сега е по-лесно за административните неща, за ток, за вода, за интернет. За всичко преди трябваше да моля приятели“. Така д-р Абдулах Заргар обяснява промяната в живота му през изминалата година.

В началото на 2021 г. лекарят от ирански произход, зад който застана цял Исперих, и спечели силна обществена подкрепа, получи българско гражданство. Гласувал е във всички избори през миналата година и обяснява, че това му дава вътрешно усещане, че е част от обществото. Казва, че продължава да следва собствената си философия - да прави добро не само като лекар, а и като човек. И си спомня, че първата българска дума, която е научил, е „добре“.

Миналата година е разкрила кои от хората около него са истински приятели и е свалила фалшивите маски. Продължава да работи като редови лекар в Исперих. И макар че за по- сложните операции трябва да ходи във Варна, мъдро допълва, че понякога чаша вода в пустинята има голямо значение.

Д-р Заргар отдавна е спечелил доверието и обичта на местните хора. И макар че е ортопед, често го търсят за съвет за ваксинацията срещу COVID-19.

 „Винаги имам два отговора - аз вече съм ваксиниран с три дози и ако някой ми предложи нещо по- разумно от ваксинация, съм готов за дискусия, обаче никой не предлага нищо по- добро, а всички са анти. С анти не става, трябва алтернатива, а като няма, въпросът става безсмислен“, казва д-р Заргар.

Чуйте интервю на Ивелина Иванова с д-р Абдулах Заргар.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възродиха цяло Хитрино

И последната сграда бе възстановена в Хитрино след трагедията на 10 декември 2016 г. , когато товарен влак с 26 цистерни с полипропилен дерайлира в селото и предизвика взрив, при който бяха разрушени десетки къщи, загинаха 7 души и 29 бяха ранени. Шест години по-късно беше открита обновената сграда на читалището. Там за първи път след толкова години..

публикувано на 19.05.22 в 15:34

Болестта като дар

С благотворителна кауза  ще бъде представена днес в Разград книгата „Болестта като Дар - Пътуването“ на Милена Иванова. Средствата от продажбата ще бъдат дарени за лечението на 17-годишния Мартин Христов от Разград. Футболният талант е диагностициран с рядък вид тумор на гръбнака, а за лечението му в Истанбул са нужни 134 000 евро ...

публикувано на 19.05.22 в 08:42

Монети от царско време

Колекция от монети от Княжество и Царство България представи дуловчанинът Николай Ников. Като всеки събирач на ценности от миналото се запалил като съвсем малък. Бил на 6 години, когато при едно от гостуванията при чичо си видял неговата колекция. Много се запалил по хобито на чичо си и вече 30 години търси най-добрите екземпляри от парите след..

публикувано на 19.05.22 в 08:31
Румен Гълъбинов

Мерките - навременни или закъснели?

„Очаквано беше антикризисните мерки да са в посока подкрепа на най-уязвимите групи от населението, включително хората с най-ниски доходи и пенсионерите“. Това заяви в ефира за Радио Шумен икономистът Румен Гълъбинов. Друго предложение е да се намали ДДС за основните хранителни стоки, които влизат в малката потребителска кошница, заяви той...

публикувано на 18.05.22 в 14:17

Бай Тъньо може да каже всичко

Вентрологията е изкуство, за което българите не знаем много. Може би това се дължи на факта, че разпространението му не е масово. В момента то се практикува само от един човек в страната. Димитър Иванов – Капитанa е първият и за момента единствен вентролог на територията на България , който заедно със своите кукли и най-вече с Бай Тъньо , представя..

публикувано на 14.05.22 в 11:58
Владимир Йолов

Йолов: Няма да подам оставка

"Няма да подам оставка като областен управител" - това заяви в ефира на Радио Шумен областният управител на Шуменска област Владимир Йолов. Той каза, че когато екипът му вкара в рамки всички дейности, които са започнали в Областната администрация, ще подаде документи, за да получи достъп до класифицирана информация. Той беше гост на предаването..

публикувано на 13.05.22 в 15:58

Казусът Владимир Йолов

Да бъде назначен нов областен управител на Шумен поискаха местните представители на няколко партии в управляващата коалиция - "Демократична България", "Има такъв народ" и АБВ. Причината е проблем с получаването на достъп до класифицирана информация от страна на сегашния областен управител Владимир Йолов. През 2016 г. той е осъден за шофиране след..

публикувано на 13.05.22 в 14:03