Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лек спад на безработицата

Снимка: Областна администрация Шумен

В област Шумен средногодишното равнище на безработица за 2021 година е 9,2%, с 1,8 пункта по-ниско спрямо 2020 г. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта средно за 2021 година са 7028 при 8356 за предходната година, информират от Регионална служба по заетостта.

На работа през 2021 година са постъпили 7419 безработни. По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 1051 души. По насърчителните мерки за заетост на работа са постъпили 122 безработни.

Бюрата по труда продължават да приемат заявки от работодатели по проект „Заетост за теб”. Продължава набирането на заявки по схема „Младежка заетост”. Агенцията по заетостта приема заявления и по Проект „Запази ме +”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
"Алкомет" представи в Шумен филма „Софийските години на Мустафа Кемал, 1913 - 1915“

Документален филм за основоположника на съвременната Република Турция Мустафа Кемал бе представен пред публика в Шумен. Това стана само два дни след софийската премиера на лентата. Автор на филма е родената в България журналистка Нехиде Дениз, а финансовата подкрепа е осигурена от председателя на надзорния съвет на „Алкомет“ АД Фикрет..

публикувано на 23.05.22 в 11:30

33 години от Майските събития

В Каолиновско се проведоха възпоменателни събития, посветени на жертвите на Възродителния процес от 1989 година. Митингът събор бе под мотото „Мир в страната, мир в света“. Проявите по повод 33 години от майските събития започнаха от площада в Каолиново, където е поставено началото на демокрацията и промяната в Република България. Това..

публикувано на 22.05.22 в 18:06

Оживя средновековната ни столица

Край Велики Преслав започна с ъборът на средновековното културно наследство. Музей на открито, демонстрации на бойни практики от земя и от кон, средновековни облекла, накити и снаряжение представят участници от Северна и Южна България. От 19 часа започват изпълнения на средновековна музика на открито, а след здрачаване ще се изяви група „Палячи” с..

публикувано на 21.05.22 в 16:46

Шуменка с наградата на СБУ

Шуменската детска учителка Маринка Чанева спечели специалната награда на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Наградата бе връчена по време на церемония в София след заключителния етап по повод XXV Национален конкурс „Учител на годината“ – 2022 г., в който бяха номинирани над 90 учители и директори от цялата страна в..

публикувано на 20.05.22 в 16:18

Интерес към трудовата борса

Над 20 фирми се включиха в организираната от Агенцията по заетостта трудова борса в Шумен, която се проведе днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. В срещата между бизнеса и търсещите работа се включиха и украински бежанци, установили се в района. По думите на директора на Бюрото по труда в Шумен Лили Петрова, се забелязва и засилен..

публикувано на 20.05.22 в 15:19

Библиотекари на предупредителна стачка

На едночасова предупредителна стачка излязоха работещите в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен днес. Библиотекарите настояват при актуализацията на републиканския бюджет Министерство на културата да изпълни поетите ангажименти за повишаване на финансирането на библиотеките в страната с 40 процента. „Това включва увеличение..

публикувано на 20.05.22 в 15:00

Млади огнеборци от Шумен на върха

Възпитаниците на шуменското IX ОУ „Панайот Волов“ триумфираха с Купата на Свиленград в пролетния турнир на младите огнеборци. Градският стадион „Колодрума“ се превърна в арена, на която 100 деца от Стара Загора, Шумен, Хасково и Ямбол премериха сили в дисциплините „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „Щафетно бягане с препятствия“...

публикувано на 20.05.22 в 14:46