Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общините срещу скъпия ток

2
Снимка: Радио Шумен

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алкомет" АД разполага с нови производствени мощности

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер даде официален старт на нови производствени мощности в „Алкомет“ АД. Машините за надлъжно рязане на алуминиеви рулони ще увеличат капацитета на дружеството с 25 процента. При откриването на инвестицията министър Даниел Лорер заяви, че правителството ще продължи да подкрепя фирми като „Алкомет“, за..

публикувано на 26.05.22 в 14:39

Цената на газа - незвестна

Няма риск болниците, училищата и частните клиенти в България да останат без газ. Това каза за Радио Шумен енергийният експерт и председател на Българската асоциация природен газ Светослав Иванов. Той обаче не се ангажира с прогноза колко ще ни струва обещаният втечнен природен газ, който трябва да пристигне с танкери на терминали в Гърция и..

публикувано на 26.05.22 в 12:06

Баловете преминаха спокойно

Без инциденти преминаха абитуриентските балове в Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР. И през двата дни не са получавани сигнали на спешния телефон за нарушаване на обществения ред, за нарушения на Закона за движение по пътищата и други инциденти. Областната дирекция на полицията благодари на всички за отговорното им поведение и..

публикувано на 26.05.22 в 08:34

Четвъртокласниците на изпит

Близо 58 хиляди четвъртокласници в страната се явяват на Национално външно оценяване по български език и литература. Тестът е съставен от три части. Първата е диктовка с 10 задачи, като учениците трябва да отбележат верния отговор от три възможни. Втората част е текст с 10 въпроса към него, а в третата четвъртокласниците трябва да създадат..

публикувано на 26.05.22 в 07:29

Без ток на 26 май

Разград В периода  26.05 - 27.05 от 8.30 до 16.30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Осенец, абонати захранени от ТП 2, улици: „Стефан Радков“, „Витоша“, „Странджа“, „Мусала“, „Генерал Скобелев“, „23 септември“, „Княз Дондуков“, „Р. Петров“, „Апшерон“, „Камчия“, „Спас Николов“, „Бели Лом“. В периода  26.05 - 27.05 от..

публикувано на 26.05.22 в 06:29

Топло с превалявания

Денят ще започне с предимно слънчево време. Около и след обяд с обръщане на вятъра от запад, северозапад, който ще се усили, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, за района на Шумен - 28 градуса.

публикувано на 26.05.22 в 06:11

Процентът на заразените се задържа

Общо 19 са заразените с коронавирус в Североизточна България през вчерашния ден. Според данните на Единния информационен портал най-много инфектирани има в Русенска област – 8 души, следвана от Търговищка - 5, Шуменска - 3 и Разградска - 2. Най-малко заразени има в Силистренско, където е отчетена само една положителна проба. 316 са новите случаи..

публикувано на 26.05.22 в 05:51