Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Храм с 2000 лева сметка за ток

Църква "Свети Три Светители" в Шумен
Снимка: Асен Радков

Близо 2000 лв. сметка за ток за декември е получила църквата "Свети Три Светители" в Шумен, съобщи за Радио Шумен отец Красимир Капитанов.

Той подчерта, че сметката за декември е в пъти по-висока от тази за предходния месец и отбеляза, че храмът изпитва затруднения поради повишените цени на електроенергия.

Благодарение на дарителите, сумите се погасяват, каза още отец Красимир, но не приема духовните храмове да бъдат третирани като фирми, които плащат промишлен ток.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Приз за млад математик

За 10-и път в Шумен беше връчена наградата „Евгени Илиев“ за постижения в математиката. Призът е учреден от бивши възпитаници на Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“ и е на името на техния учител,  запалил не едно пламъче в душите и сърцата на своите ученици.   Решихме да направим награда в чест на нашия класен ръководител, който беше..

публикувано на 24.05.22 в 12:31

„Златен век” за заслуги

Общинската награда „Златен век” връчиха на 24 май във  Велики Преслав. Тазгодишният носител на отличието е 80-годишната Добринка Велинова – общественик, ръководител на певчески групи, изпълнител, пенсионерски деятел, автор на стихове за града. Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов връчи почетното звание с грамота и плакет. В центъра на старата..

публикувано на 24.05.22 в 12:08

130 години „Върви, народе възродени“

Най-масовото досега изпълнение на българския всеучилищен химн се планира в София днес. Поводите са 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 130 години от написването на текста на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски и 50 години  от поставянето на паметника на..

публикувано на 24.05.22 в 08:39

Седем новозаразени в Североизтока

Без нови случаи на коронавирус са областите Русе и Разград за изминалото денонощие. Това показват данните в Единния информационен портал. В Шуменско има 4 новозаразени, в Силистренско – 2, а в Търговищкия регион – 1. В страната положителните проби са 293 или 4,5 на сто от всички направени тестове. Починалите с COVID-19 са 13. На болнично..

публикувано на 24.05.22 в 08:28

Два града с двоен празник

На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, празник на града имат Велики Преслав и Кубрат. В старата столица тържествата започват в 9 ч. с шествие на деца, ученици и представители на културни институти. В 9,30 ч. на площада пред читалището ще бъде връчена общинската..

публикувано на 24.05.22 в 08:16

Върви, народе възродени!

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.   В традиционното шествие в Шумен ще се включат деца, ученици, студенти, преподаватели и представители на културните институти. То ще тръгне в 10 ч. от площад „Кристал“ и ще завърши пред сградата на Общината,..

обновено на 24.05.22 в 07:49

Затворени улици заради празника

Временна организация на движението ще има днес в Шумен, Търговище и Разград заради честванията на 24 май и заради абитуриентските балове. Шумен От 8 ч. до 20 ч. ще е затворен булевард „Славянски“ (до сградата на Община Шумен) – в участъка от улица „Карел Шкорпил“ до улица „Адам Мицкевич“. Също от 8 ч., но до 12 ч. автомобили няма да могат..

обновено на 24.05.22 в 07:48