Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общините гасят лампите

2
Снимка: Радио Шумен

Общините са изключително затруднени със заплащането на високите сметки за ток. През януари те ще положат максимални усилия, за да покрият основните разходи, но всичко останало като текущи ремонти и капиталови разходи на този етап ще спре. Това каза за Радио Шумен Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Тя посочи, че от сдружението вече са анонсирали като спешна мярка идеята общините да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия и предлагат и други варианти за обсъждане.

Масово общините предприемат оптимизиране на уличното осветление.

Община Дулово свива разхода за улично осветление с режим като мярка срещу високата цена на тока.Той ще бъде въведен от 1 февруари поетапно във всички 26 селища и общинския център, каза кметът д-р Юксел Ахмед. Декемврийската сметка за ток на общината е тройно по- висока от същия месец на 2020 година, а най- големият разход е именно за улично осветление. Кметът на Дулово каза още, че последната фактура за ток на общинската болница е 60 000 лева, като за издължаването и се преговаря с енергодружеството за съставяне на погасителен план. 

Подобно е положението в Тутракан и Никола Козлево, а в Алфатар ще слагат соларни улични лампи.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър на среща с превозвачи

Среща с представителите на транспортния бранш организира утре министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Ще бъдат обсъдени въпроси във връзка с работата на тол системата. Разговорът е в продължение на вчерашната среща на министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Гроздан Караджов и министъра на транспорта Николай..

публикувано на 18.05.22 в 11:52

Превозвачи на протест

Днес на национален протест излизат превозвачите. Те не се отказват от организираното си недоволство, въпреки че на среща премиерът вчера Кирил Петков заяви, че диалогът между двете страни е възстановен. Превозвачите ще дадат срок на управляващите за решаването на проблемите в сектора. „Тъй като към днешна дата няма конкретни решения, не..

публикувано на 18.05.22 в 09:14

Бури и гръмотевици в цяла България

През следващото денонощие през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. През нощта с умерен северозападен, през деня с временно силен предимно североизточен вятър ще нахлува студен въздух. През нощта отначало в северозападната част от страната, а до сутринта и в Североизточна България, ще се развият гръмотевични бури...

публикувано на 17.05.22 в 15:34

Сбогувахме се с Астор

Десетки роднини, близки, приятели и колеги от света на магията изпратиха в последния му път мага Астор, предаде репортер на БГНЕС. Антраник Шаварш Арабаджиян почина на 15 май, на 78-годишна възраст. Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища в София. Венци и цветя поднесоха от Съюза на артистите, от..

публикувано на 17.05.22 в 15:20

ВиК ремонти в Североизтока

Част от улица „Добруджа“ в Силистра се затваря за движение от днес до петък включително заради работата по ВиК проекта в града, информират от Общината. Ограничението важи от кръстовището с булевард „Македония“ до кръстовището с улица „Д-р Петър Вичев“.  Също заради ремонтите по ВиК мрежата в Силистра, от началото на тази седмица за период от 38..

публикувано на 17.05.22 в 13:13

Награди за най-добрите учители

90 учители и директори са номинирани в 25-то издание на Националния конкурс „Учител на годината“, който се организира от Синдикатът на българските учители. На 19 май от 11 часа в столицата ще бъдат излъчени победителите в десет направления. Ще бъдат връчени награди на удостоените със званието „Учител на годината“ и на носителите на..

публикувано на 17.05.22 в 12:25

Лекарите очакват нова вълна

Според 56% от лекарите, включили се в специално допитване, след отпадането на противоепидемичните мерки и при застудяване на времето през есента, ще има нова епидемична вълна от SARS-CoV-2. Това показват резултатите от анкета, проведена в специализираната мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването CredoWeb. Едва 3.7 % от медиците смятат, че..

публикувано на 17.05.22 в 12:17