Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Последният лист" на О.Хенри като куклен спектакъл за възрастни

Куклен спектакъл за възрастни ще бъде поставен на търговищка сцена след като повече от десет години подобни представления там не са се играли. През март ще е премиерата на постановката „Последният лист“ по едноименния разказ на американския писател О.Хенри. Това ще е и дебютът като режисьор на актрисата от търговищкия куклен театър Диляна Димитрова. Репетициите започват на 7 февруари. Последните куклени спектакли за възрастни, които са се играли на търговищка сцена, са били по Чудомир и за Троянската война. Сега след десетгодишно прекъсване Диляна Димитрова избира да представи на публиката нейния режисьорски прочит на разказа на О.Хенри „Последния лист“. Това е неин дипломен спектакъл по време на обучението й в магистърската специалност „Режисура в куклено-театралните практики“. Диляна Димитрова е позната на търговищката публика от ролите си на сцената на кукления театър в града. Тя е 29-годишна, родена в Белослав. Завършва специалността "Актьорско майсторство" в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград с художествени ръководители проф. Венцеслав Кисьов и доцент Недялко Делчев. От шест години работи като актриса в кукления театър в  Търговище, а през 2020 година е приета в НАТФИЗ в магистърската специалност "Режисура в куклено-театралните практики" с ръководител проф. Славчо Маленов и ас. Димитър Димитров. Публиката вече очаква с интерес режисьорския прочит на Диляна Димитрова по един от най-известните разкази на О.Хенри. Людмила Борисова разговаря с нея.

Сценографията по дpaмaтypгичнaтa aдaптaция нa Дилянa Димитpoвa е на Xpиcтинa Cтoилoвa, Диян Димитpoв е композиторът, а рoлитe в „Πocлeдният лиcт“ ca пoвepeни нa aĸтьopитe Bиoлeтĸa Бopиcoвa – Eти, Mapтинa Haцĸoвa – Дoĸoвa, Xpиcтo Дoĸoв и Димитъp Kapaивaнoв, ĸoитo ca чacт oт тpyпaтa нa Дъpжaвния ĸyĸлeн тeaтъp в Tъpгoвищe.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи концерт за сезона

Три концерта през септември е подготвила за меломаните Симфониета Шумен преди официалното откриване на новия си творчески сезон. Тази вечер публиката я очаква новият цикъл „Класика и романтизъм“ и първото събитие от него е наречено „Майстори на пианото“. Програмата предвижда изпълнение на Концерт за пиано No.3 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония..

публикувано на 12.09.24 в 08:35

С криле към корените

Изложба „С криле към корените“ – живопис и асамблаж, представя Теодора Николова в НЧ „Съзнание 1891“ в Исперих. Изложбата повежда почитателите на исперихската художничка през дебрите на една автентична народна приказка, в която живеят едновременно минало, настояще и бъдеще. След заниманията с епоксидна смола и полимерна глина, стъклопис, иконопис,..

публикувано на 11.09.24 в 09:32

32 филма в "Златното око"

Общо 32 филма ще участват във фестивала за операторско майсторство „Златното око“ в Попово, предава БТА. Те са подбрани от селекционна комисия, в чийто състав са режисьорът проф. д-р Михаил Мелтев, операторът Калоян Божилов и кинокритикът Людмила Дякова.  Допуснати до участие са седем игрални филма – пълнометражни и късометражни, 15..

публикувано на 10.09.24 в 14:55
Илия Виделинов

Успешен сезон за театъра

След социалната сатира „Земята е плоска“, която се игра на 7 септември, творческият сезон на шуменския театър набира скорост с още премиери. На 17 септември предстои документалният спектакъл „Няма“, посветен на шуменския, а и на глобалния проблем с безводието, съобщи днес директорът на културния институт Илия Виделинов. През октомври ще..

публикувано на 09.09.24 в 15:14

"Земята е плоска" в Шумен

Комедията „Земята е плоска“ е първото заглавие в новия сезон на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен.  Това е спектакъл, който е обществена сатира насочена срещу този тип конспиративно мислене. Представлението включва много скечове от израелския автор Ханох Левин, както и импровизации от съвремието ни. Те са писани през миналия век и..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Амбициозен творчески сезон

С много енергия и амбиция започва новият сезон на Театрално-музикалния център в Разград. В него са предвидени 45 концерта на Филхармонията „Димитър Ненов“ само в града, 14 премиери в Драматичния театър и няколко нови спектакъла за сцена „Назъм Хикмет“. В следващите месеци ще бъдат чествани и закъснелите годишнини на симфоничния оркестър, който..

публикувано на 05.09.24 в 15:41

Цветовете на пленера

Националният пленер „Шуменско плато“ завършва с изложба, която представя над 30 творби на художниците от страната и Шумен, избрани да се включат в неговото XV-то издание. Сред участниците дойдоха автори, които не за първи път рисуват на артистичното събитие по живопис. В последната седмица художниците разгледаха красотите на Шуменското..

публикувано на 04.09.24 в 16:04