Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместни усилия за по-безопасни пътища

Снимка: Радио Шумен

С представители на звената, които отговарят за поддържането на пътищата в Област Шумен, се срещна областният управител Владимир Йолов.

„Целта на днешната среща е подобряване на организацията между нас. Въпреки че не очакваме снеговалежи до първата половина на март, ние трябва да изчистим основните грешки“, обясни Йолов.

„Не мога да дам оценка как работим, но ми се струва, че сме изградили добра система за нощно снегопочистване. Основният проблем пред машините ни са паркираните по улици и кръстовища автомобили“, каза Асен Тодоров от „Автомагистрали – Черно море“. Фирмата отговаря за снежната поддръжка на пътищата в Шумен и селата. 

„Автомагистралата трябва да бъде приведена в добро състояние до два часа след спиране на снеговалежа“, припомни директорът на Областно пътно управление Димитър Ковачев. „При интензивен валеж магистралата не може да е на черно, както искат хората. Имаме правила. При интензивен валеж се извършва патрулно чистене. Това означава, че снегорините минават последователно и без да спират“, добави той.

Ковачев отчете и част от пътните ремонти, които са извършени миналата година. Бяхме започнали шест превантивни ремонта. Повечето са завършени. Остават само няколко. Сроковете за работа са до 30 юни. Имаме да довършваме път в Янково и в Кълново. Там сменяха водопроводите. От Мадара до Косово също трябва да се извърши ремонт в населените места, но очаквам Община Каспичан да подмени водопроводите по трасето. Ние ще направим ремонт на пътя и след два дни ВиК отиват и започват да копаят. Кметствата са предупредени от две години. Трябват спешни действия!“, обясни директорът на Областно пътно управление. 

Областният управител инициира работна среща с Димитър Ковачев и кмета на Община Каспичан. Следващата седмица те трябва да координират графика по ремонтите за подмяна на водопровода и преасфалтирането в селата Кюлевча и Марково.

Затлачването на дъждоприемните шахти е вторият проблем, който сме констатирали“, каза областният управител Владимир Йолов. 

„Има графици, колегите от общинските предприятия полагат максимални усилия. Проблемът е, че колкото и да искаме всичко да е идеално – не се получава. Една от елементарните причини е, че в началото на улицата може да има строеж. В резултат на валежи, в резултат на замърсяване – шахтите се компрометират“, обясни Владимир Събев от Община Шумен.

Повредените или липсващите пътни знаци бе поредният нерешен проблем, посочен от областния управител. „Смяната им не е инцидентен процес, а се работи непрекъснато. Дори в настоящия момент колегите ремонтират или подменят пътен знак“, уточни Събев.

Третата критична точка е свързана с растителността, която закриват пътни знаци или табели, обясни Владимир Йолов. „Да, така е. Природа, храсти! На територията на град Шумен има улична мрежа от 143 км. Все някъде могат да се намерят невидими или лошо видими пътни знаци. Мога да твърдя, че реагираме на всеки сигнал, стигнал до Община Шумен“, отговори Събев.

Владимир Йолов сподели идеята си освен рекламни билборди по пътищата на Шуменска област да бъдат поставени и информационни билбордове. Те трябва да показват на туристите къде е Мадара, Плиска или Мемориалния комплекс „Създатели на Българската държава“.

Ще направим работна група във „Вайбър“, за да може в реално време да решаваме тези проблеми. Да прескочим това: „Пусни ми наредба, а аз ще ти отвърна!“. В условия на зимна обстановка, всички тук, които отговаряме за определени дейности, да сме по-оперативни“, каза областният управител на Шумен.

Следващата работна среща в Областна управа по тема поддържане на пътища ще бъде през март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода най-рано утре сутринта

Ако ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят нормално, очаквам присъединяването да завърши около 19:00 часа . Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК Антон Стефанов. Това означава, че пълненето на системите ще започне около 21:00 часа. Чуйте интервю на Миглена Стоянова с инж. Антон Стефанов...

публикувано на 08.08.24 в 14:56

Чудотворна икона в Шумен

,,Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще бъде в Шумен до утре на обяд включително. От два дни тя е в храм "Свето Възнесение" в града“. Това каза за Радио Шумен архиерейският наместник отец Димитър. "Тази светиня, която е в Шумен, е собственост на Варненската митрополия. Поръчана е от митрополита да бъде изработена в Света гора като..

публикувано на 08.08.24 в 14:25

ВиК ремонтът - по график

„Към момента ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят по график. Строителят не е сигнализирал за трудности.“. Това каза управителят на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров при среща с кмета проф. Христо Христов и областния управител на област Шумен Бейнур Ахмед.  Двамата днес инспектираха включването на новия..

публикувано на 08.08.24 в 13:52
Град Шумен

Все повече шуменци се връщат от чужбина

В Шуменска област се увеличава имигрантският поток (завърналите се български граждани и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в региона). През 2023 г. техният брой е 1955. Предната година са били 1515. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. През 2023 г. 56 807 хора са сменили местоживеенето си от..

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал, след като е бил блъснат от автомобил на автомагистрала "Хемус в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и граница с област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Около 21:30 часа, лек автомобил с чужда регистрация, движещ се от Варна към Търговище, управляван от 24-годишен мъж от Търговище, е..

публикувано на 08.08.24 в 11:03

Шумен без вода

Шумен остава без вода за 24 часа днес, на 8 август, заради включване на части от новоизграден довеждащ водопровод. Ще бъдат направени връзки между новия чугунен водопровод с помпената станция "1300" и с новата пречиствателна станция за питейни води на кръстовището на улиците "Свилен Русев" и "Подуево" в кв. "Дивдядово".  Едновременно с това служители на..

публикувано на 08.08.24 в 07:22

ВиК авария в Шумен

В момента авария на ул. „Поп Андрей“ в Шумен остави без вода част от   улиците „Владайско въстание“, „Ивайло“ и „Априлско въстание“.  От ВиК заявяват, че водоподаването ще бъде възстановено след приключването на ремонтните работи и не се ангажират с краен срок

публикувано на 07.08.24 в 13:49