Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици лекарства липсват в аптеките

Снимка: Ани Петрова

336 са лекарствата към момента в официалния списък на дефицитни медикаменти, който се генерира всяка седмица. Лекарствата са забранени за износ.

„Допреди 3-4 седмици в списъка на СЕСПА имаше около 380 медикамента. Недостигът обхваща почти всички терапевтични групи“, каза за Радио Шумен председателят на на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"На практика те са във всички фармакологични групи - антикоагуланти, кортикостероиди, частично някои антибиотици, лекарства за онкоболни, трудно е да бъдат изредени. Списъкът, за който споменах, не отразява всички лекарства на пазара, в него са включени лекарствата по позитивен списък. Реално дефицитът е по-голям", посочи той

Според Николай Костов, дефицитът на лекарства се дължи на няколко причини, сред тях и големите колебания в пазара на лекарства и тяхното търсене, което поражда несигурност при поръчването им, както и нарушения във веригата на доставки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9:00 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството.

публикувано на 01.07.24 в 08:17

Увеличават пенсиите от днес

От днес - 1 юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева.  По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева, намалява от 524 хиляди към..

публикувано на 01.07.24 в 08:12

Връчват първия мандат

В изпълнение на конституционната процедура първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 9:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател   има седем дни, за да..

публикувано на 01.07.24 в 08:02

Слънце и високи температури

През деня ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток.  Максималните температури ще са от 26°-31° по Черноморието до 33°-38° във вътрешността. За Шумен максимална температура - около 34°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона..

публикувано на 01.07.24 в 07:04

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с.Балкански, на абонатите, захранени от ТП 3, намираши се на улици: "Дунав", "Бузлуджа", "Абритус", "Росица", "Средна гора", "Витоша", "В. Левски", "Неофит Рилски", "Хр. Ботев", "Места", "Янтра", "Гоце Делчев", "Чая", "Искър", "П. Волов", "Рила",..

публикувано на 01.07.24 в 06:58

Синптичната прогноза за новата седмица

В понеделник ще е предимно слънчево. В сутрешните часове, главно по крайбрежието, ще има условия за намалена видимост. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Минималните температури ще са между 16° и 21°, а максималните от 26°-31° по Черноморието и до 33°-38° във вътрешността.  Във вторник ще има по-значителни увеличения на..

публикувано на 30.06.24 в 15:40

Завърши състезанието "Шуменско плато 2024"

Димитър Карабахчиев от варненския клуб "Tri Team" постигна първото време в най-тежката дисциплина на състезанието "Шуменско плато 2024" - колоездене, бягане и дуатлон, което се проведе днес по пътеките на Шуменското плато. Той е първи в генералното класиране при мъжете дуатлонисти, като измина дистанциите от 32 км. колоездене и 10 км. бягане за 2 часа и..

публикувано на 30.06.24 в 15:25